НОВИНИ

"Продължваме промяната": България е с ключова инфраструктура по пътя на газа към Централна Европа

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 28.08.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Политика
Слушай новината

Служебното правителство не трябва да изпуска търговете през септември за слотовете за втечнен газ, заяви бившият премиер Кирил Петков. Той изрази учудването си, че страната ни не е била по-настоятелна в разговорите с Гърция. Според Асен Василев ние сме с ключова инфраструктура по пътя на газа към Централна Европа.

Страната ни е в изключително добра позиция да преговаря за газови доставки, защото всичко което се разтоварва в слотовете в Гърция и Турция трябва да мине през България, за да стигне до Централна Европа, смятат от "Продължаваме промяната". Служебното правителство не трябва да изпуска търговете през септември за слотовете за газ, защото те ще са за цялата следваща година, заяви Кирил Петков.

"Вие видяхте, че за две седмици ние успяхме да договорим слотове за първите два танкера. Говорих с енергийния министър на Гърция и той ми сподели, че това, което е очаквал по-интензивни разговори с българското правителство не са се случили", добави Кирил Петков.

Според Асен Василев, Европейската комисия ще продължи да ни подкрепя в преговорите.

"Тя ни подкрепяше в преговорите за слотове, тя ни подкрепяше в преговорите за газ и тази подкрепа, общоевропейска трябва да продължи, защото газа за България е 3% от нашето потребление, а знаете какво е потреблението на България за целия ЕС, т.е. 3 млрд. кубика потребление са много малка част, за да се постигнат добри условия за газови доставки трябва да се преговаря в по-широк формат", обясни Асен Василев.

Кирил Петков съобщи, че стратегията им включва изработването на механизъм на компенсация при ползването на газ, както се направи за електроенергията, но той да бъде за всички видове потребители. Според Асен Василев, нерегламентираният натиск върху бизнеса до голяма степен е спрян.

Борисов: Нашата политика е 100% диверсификация от "Газпром"

Попитан да коментира изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че с увеличения със 160% внос от Русия предишното правителство е било най-изгодното за Руската федерация, Кирил Петков отговори, че това е победа за България.

"Търговия, която минава през България - това са български фирми, които печелят тука, тука си плащат данъците, тука дават възможност за допълнителни работни места. Всички говорят за кризата, за инфлацията, но ние за тези месеци бяхме с по-голям растеж от Германия, този тип неща не се говорят", посочи Кирил Петков.

Бившият премиер обяви с кого може да се коалират след изборите.

"Трябва всички да се фокусираме, мобилизираме, за да имаме над 121 депутата, независими от задкулисието. Това означава, че ние, ДБ, БСП, няма да направим безпринципни коалиции, няма да направим евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали от Щатите или откъдето искат да ни се обаждат", обясни Петков.

Той уточни, че не са получавали обаждания от никъде, защото са независими от задкулисни играчи и чуждо финансиране. Асен Василев коментира, че въпросът за президентска или полупрезидентска република не е на дневен ред и няма да подобри състоянието на българските граждани. В Раднево представителите на "Продължаваме промяната" гарантираха, че мините няма да бъдат затворени до 2038 година.

Репортер: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на ЦСКА 1948 ще бойкотират гостуването на "Българска армия" срещу ЦСКА
Феновете на ЦСКА 1948 ще бойкотират гостуването на "Българска армия" срещу ЦСКА
Изненада в ефир: Котка прекъсна спортен коментатор (ВИДЕО)
Изненада в ефир: Котка прекъсна спортен коментатор (ВИДЕО)