НОВИНИ

Нивото на река Дунав остава ниско

bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 28.08.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Нивото на река Дунав остава ниско. Само сантиметър го делеше през изминалата седмица от абсолютния рекорд, достигнат през последните 90 години, откакто съществуват хидрометеорологични наблюдения в българския участък на реката. Той е минус 73 сантиметра от условната кота нула, измерени на 8 септември 2003 година.

Променената климатична обстановка в Европа през последните 15 години на практика остави Дунав с едни от най-ниските му познати нива през голяма част от лятото.

През седмицата на транзитни стоянки отново изчакваха множество товарни и пътнически кораби. Най-критичен е 70-километровият участък между островите Белене и Батин, където български и румънски екипи работят по удълбочаването на плавателния път.

"Удълбочихме фарватера, като гарантирахме дълбочини от порядъка на 2 метра, 2 метра и 20 см, с което се позволи преминаването както на пасажерските кораби, така и на тези товарни кораби, които имат подходящо газене", заяви инж. Павлин Цонев, изпълнителен директор на ИАППД.

Ниското ниво на реката води и до повишаване на температурата на водата, което от своя страна се отразява неминуемо на живота на рибите в нея.

"Има видове, които намаляват много разпространението си. Първо от това, че температурата не е подходяща за тях. Второ от това, че има много по-малко кислород, а те имат необходимост от кислорода", допълни инж. Цонка Христова, директор на РИОСВ-Русе.

Към днешна дата нивото на Дунав при Русе е минус 49 см под условната кота нула. Надеждите са, че тенденцията от последните няколко дни ще се запази и то ще се повиши още. Все повече специалисти обаче виждат трайно решение на проблема с изграждането на хидротехнически съоръжения в българо-румънския участък на реката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина дългогодишният член на ДПС Камен Костадинов
Почина дългогодишният член на ДПС Камен Костадинов
Пабло Кареньо Буста ще играе на Sofia Open
Пабло Кареньо Буста ще играе на Sofia Open