НОВИНИ

Борисов: Нашата политика е 100% диверсификация от "Газпром"

борисов нашата политика 100 диверсификация газпром
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:10, 27.08.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Нашата политика е 100% диверсификация от "Газпром". Незабавна", заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му комуникационните канали на ГЕРБ в социалната мрежа са били ударени снощи от хакерска атака. Става дума за три публикации, които разкриват енергийните далавери на бившите управляващи от "Продължаваме промяната", каза Борисов.

Една от атаките е свързана с разпространението на фалшива новина, че Бойко Борисов е заявил, че "Газпром" трябва да се върне в България през 2023 година, което по думите му не отговаря на истината. Лидерът на ГЕРБ припомни думите си, които са били изопачени: "Заявих 100% диверсификация от "Газпром" и никакъв дългосрочен договор. И да заявят, че съм казал да продължи договорът с "Газпром" е абсолютна лъжа. Позволих си да кажа на служебното правителство да внимава в преговорите, за да не ни осъдят и да не платим два пъти количествата газ. Дадох съвет като български гражданин", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че само за 5 месеца управление на ПП и тяхната коалиция, България е станала три пъти по-зависима от Русия по линията на стокообмена.

"Общо износът за първите четири месеца на 2022 година е нараснал номинално с 33,6%, докато вносът нараства с 40,5%. Така търговското салдо се влошава с близо 2 млрд. лв. спрямо миналата година", посочи Борисов и уточни, че над 160% е нараснал вносът от Русия по време на санкции.

Той подчерта, че със своята политика трите управляващи доскоро партии начело с ПП са изнесли милиарди по посока на Русия, а сега организират протести и твърдят, че президентът Румен Радев бил "руският човек".

"Искат да изкарат Радев руски човек. Какво причиниха на Путин, че му изгониха чистачки, шофьори и дали той няма да преглътне това много лесно при този поток от милиарди към него? Фактурите и посредниците са истински", каза Борисов.

"Най-изгодното за Руската федерация правителство е това на ПП, ДБ и БСП. България стана три пъти по-зависима от Русия по линията на стокообмена", добави Борисов.

Той отхвърли нападките по отношение на газопровода "Балкански поток", уточнявайки, че това е единственият проект, през който печелим за сметка на Русия стотици милиони от транзитни такси.

Лидерът на ГЕРБ коментира и предложението на Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република.

"Когато говоря за Слави Трифонов никога не бих го нарекъл певец от миналото, а бих го поставил сред най-добрите певци на България. Неговите песни се чуват навсякъде. Не съм конституционалист и не знам дали с референдум може да се направи промяна на Конституцията", заяви Бойко Борисов.

Той смята, че политическите партии трябва да бъдат по-отговорни, като лидерството също е отговорност.

"Най-големият проблем на ГЕРБ беше, че през тези 10 - 12 години нямахме реална опозиция. Сега, когато ние сме опозиция, видяхте каква е работата. Демокрацията изисква силни управляващи и още по-силна опозиция, тогава няма да си позволяват корупционни схеми. Към този начин на действие, който е в западните страни, ние трябва да се стремим", каза още Бойко Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серхио Перес най-бърз преди квалификацията в Белгия
Серхио Перес най-бърз преди квалификацията в Белгия
ЕК ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ
ЕК ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ