НОВИНИ

Оставиха в ареста и тримата сирийци, задържани за катастрофата в Бургас (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 28.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

И тримата сирийци, задържани за трагедията в Бургас, остават в ареста. Днес пред съда се изправиха и съучастниците на шофьора Омар, в трафика на мигранти. Пред магистратите те изразиха съжаление за случилото се и признаха, че са го направили за пари. Прокуратурата определи схемата им като добре организирана и изрази съмнение, че това не е първият им опит за трафик на бежанци.

Всеки един от участниците в схемата за трафика на мигрантите имал собствена роля. Сириецът Омар е шофирал автобуса, който уби двамата бургаски полицаи. Другите двама негови съучастници са отговаряли за това как точно да се държат мигрантите в автобуса, за неговото техническо състояние и за маршрутите, по които е трябвало да премине.

От прокуратурата определиха схемата като изключително обиграна. Мотивите на съда да наложи най-тежката мярка е дързостта, с която е извършено престъплението и опитът на участниците да се укрият.

Според прокуратурата "мозъкът" на схемата за трафика на мигранти е 49-годишният Абдулах, който имал добри технически познания, собствена фирма и финанси.

"Той е по-възрастният от двамата, той е осигурил финансирането, той самият е закупил злополучния автобус, той го е дал в ръцете на водача", каза Христо Христов, наблюдаващ прокурор.

"Това е теза на обвинението. Нашата теза е различна от тази. Не мога да я коментирам в момента, различна е от тази на обвинението.

– Знаете ли я?

– Да, знам я. Благодаря за вниманието", заяви Недялка Маркова, адвокат на Абдулах.

За Омар, чиято възраст е под съмнение, се знае, че е шофирал автобуса, убил двамата бургаски полицаи, а 18-годишният Ахмад е отговарял пряко за мигрантите в автобуса.

"Той им е крещял да мълчат и да се снижават, за да не бъдат забелязани. Всъщност те са били насядали по пода в автобуса, така че да не бъдат видими отвън. Когато някой погледне дали автобуса е пълен с пътници, всъщност той е изглеждал празен", обясни Христо Христов, наблюдаващ прокурор.

Само шофьорът Омар е със служебен, другите двама обвиняеми са с наети от техни близки адвокати. Защитниците обаче отказаха да дават подробности. И тримата обвиняеми заявиха пред съда, че участвали в схемата за трафик, защото са им трябвали пари.

"За пари - с намерение да подпомогне родителите си, които са в Турция да бъдат и те в България", посочи адвокат Камен Кънев, служебен защитник на Омар.

Снимки: БГНЕС

По време на съдебното заседание стана ясно, че преди трагичната сутрин в четвъртък, участниците в схемата са направили проучване на трасето.

"Това е един доста добре предварително организиран способ, с който предполагаме, че по този начин е бил извършван и в преходни периоди от време, тъй като те не са от съвсем скоро в страната, достатъчно дълъг период, за да бъдат обиграни", заяви Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура - Бургас.

Разследването показва още, че по време на гонката нито един от двамата сирийци не е опитал да спре шофьора Омар, а дори са го окуражавали.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова титла за Ансамбъла и общо четири медала за България в първите три финала на Световната купа по художествена гимнастика в Клуж
Нова титла за Ансамбъла и общо четири медала за България в първите три финала на Световната купа по художествена гимнастика в Клуж
Георги Иванов и националните треньори наградиха участниците в Купа “София”
Георги Иванов и националните треньори наградиха участниците в Купа “София”