НОВИНИ

Министър Божанов: МС ще добави "Български пощи" в стратегическите обекти

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 20.05.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Бавно, но сигурно се възстановяват услугите в "Български пощи" след хакерската атака. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на електронното управление Божидар Божанов. Пуснати са вече услугите за паричните преводи.

Новото ръководство на дружеството трябва да е с ясната представа, че киберсигурността е важна, допълни той. По думите му срещу Държавната агенция за бежанците е имало сходна като тип атака - но тя не е унищожила значително количество данни заради бързата реакция на администрацията.

"Тази седмица МС приема добавяне на пощите в стратегическите обекти, така че и Държавната агенция "Национална сигурност" да може да ги контролира. Рисковете ги има, но ние намаляваме вероятността да се случи някакъв сериозен инцидент", каза Божанов.

Заяви, че в Европа има ръст на хакерските атаки. У нас риск винаги има, но се взимат спешни мерки, за да се защити администрацията. Той е свикал Съвет по киберсигурност, който е предприел редица мерки. "Уверявам ви, че мерките са значителни", каза министърът.

Божидар Божанов коментира и дезинформацията у нас, което нарече системен проблем. По думите му той се наблюдава в източноевропейските държави, които диспропорционално биват засегнати от дезинформационни кампании, които най-вероятно имат посока на произход Кремъл.

Причините за ръста на дезинформация според него са много - по-малките пазари, това, че езиците ни се говорят от по-малко хора, съответно езиковите модели, които Фейсбук изгражда са по-малко пригодени за нашите езици.

Един от основните проблеми е, че Фейсбук не предоставя нито на държавите членки, нито на ЕК достатъчно данни за да се направят заключения - като разбивки по държави на брой разбити профили, за брой изтрити профили, за засечено координирано неавтентично поведение.

Божанов заяви, че еврокомисарите са обсъждали въвеждането след няколко месеца на Акт за цифрови услуги, който ще налага на социалните мрежи да предоставят данни, за да се види проблемът и как може да се действа. Ще се изисква вътрешна информация от социалните мрежи и те са длъжни да ги предоставят.

Алгоритмите им, които препоръчват съдържание, са заради конкретни съзнателни решения на компаниите, каза Божанов. Ролята на ЕК като наднационален орган, който има достатъчно голямо влияние, е използвайки Акта за цифрови услуги, да ограничи определени негативни влияния на този алгоритъм.

При установяване на системен риск, като дезинформация, ЕК може да се намеси и да каже на Фейсбук каква трябва да бъде методиката, за да бъдат изключени тролове, които координирано публикуват дадена новина и така излъгват алгоритъма, че това е нещо много интересно и то трябва да бъде сложено на първа страница.

Министър Божанов каза още, че с въпросния акт може да изискват да се потвърди дали дадени профили са истински хора или тролове.

В Брюксел е обсъждана и електронната идентификация. Какво е това и къде ще важи - вижте целия разговор с министър Божанов във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имаме газ за 100 години, заяви посланикът на Азербайджан в специално интервю за БНТ
Имаме газ за 100 години, заяви посланикът на Азербайджан в специално интервю за БНТ
Реал Мадрид - Анадолу Ефес е финалът в Евролигата
Реал Мадрид - Анадолу Ефес е финалът в Евролигата