Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министър Весела Лечева обсъди строежа и експлоатацията на модерни спортни обекти

от БНТ
17:25, 23.11.2022
Чете се за: 07:12 мин.
Спорт
Весела Лечева
Снимка: Министерство на младежта и спорта
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е на двудневно посещение в Будапеща. В рамките на визитата тя ще има срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет.

Министър Весела Лечева има и поредица от разговори с представители на водещите спортни федерации в страната, както и с мениджърските екипи на модерните спортни съоръжения, които позволиха на Унгария да е домакин на големи форуми в последните години, а политиката й в областта на спорта да бъде определяна като водеща в Европа.

Днес министър Весела Лечева посети тренировъчния център на националния отбор по футбол, където българската делегация разговаря с Ищван Наги - директор “Спортна дипломация” в Министерството на външните работи на Унгария, Петър Цупон, ръководител на базата, маркетинг директора Арон Бодеч и с посланика на България в Унгария Христо Полендаков.

„Опитът на Унгария е много важен, защото нашите две държави имат много сходства – като население, територия, път на развитие, предизвикателства, свързани с трансформацията ни от планова в пазарна икономика. Напредъкът на Унгария и развитието на нейната спортна инфраструктура е впечатляващ и е важно да видим както успешните модели, така и грешките, които не трябва да бъдат допускани“, отбеляза министър Весела Лечева.

Българската делегация беше поканена и на националния стадион „Пушкаш арена“, където ги посрещна директорът на комплекса Барнабаш Чергю. Модерното съоръжение е построено на мястото на стария стадион „Ференц Пушкаш“, който беше разрушен през 2016 г. Строителството започва през 2017 г. и завършва през 2019 г. Стадионът беше домакин на мачове от Евро 2020 по футбол.

„В България от години се води дискусията за построяването на нов национален стадион по футбол. Добре е да се види как това се случва в останалите държави в Европа, които успяха да построят своите модерни стадиони“, каза Лечева.

Министър Весела Лечева и президентът на федерацията по плуване Георги Аврамчев, който я придружава в Будапеща, разгледаха и плувното съоръжение „Duna Arena“, където се срещнаха с президента на федерацията по плуване на Унгария – олимпийския шампион Шандор Владар и директора на комплекса Андраш Колоса.

Завършен за рекордно кратко време от две години, през 2017-ата година комплексът беше домакин на 17-то Световно първенство по плуване. Той разполага с два басейна с олимпийски размери – състезателният е с дълбочина 3 метра, а загряващият може да се регулира според нуждите. По време на Световното първенство „Duna Arena“ побра 12 000 зрители на временни трибуни, а нормалният капацитет на съоръжението е за 5000 зрители. В последния месец съоръжението е било посетено от делегации от Япония и Азербайджан. Президентът на федерацията Шандор Владар съобщи, че се радва, че голям шампион е начело на българския спорт и обеща пълна подкрепа с опит и съвети за реализирането на плувен комплекс и в София.

Министър Лечева сподели, че при последното си посещение на „Белмекен“ е разговаряла с плувци от националния отбор на Унгария, които избират високопланинската ни спортна база за своята подготовка

„Впечатлена съм от плувния комплекс и искам да видя подобно съоръжение и в нашата столица. Важно е обаче то да бъде направено по най-правилния начин, за да може поколения български плувци и спортуващи граждани да го ползват“, каза министър Лечева.

Утре програмата на министър Лечева продължава с официални срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет.

По-рано днес от ММС съобщиха, че заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков взе участие в среща за инициативата на Съвета на Европа „Stark to Talk”, която се проведе в Националната футболна база „Бояна“. Тя има за цел да призове публичните власти, спортното движение и граждански организации към предприемане на конкретни мерки за предотвратяване и реагиране на насилието над деца в спорта.

„Темата за насилието над деца в спорта е изключително актуална и значима, тъй като правилата, предназначени да ограничават насилието в спорта, не рядко биват пренебрегвани. Инициативата „Start to Talk” е инструмент за защита на правата на човека и важна стъпка в зачитането на правата на детето, която ще доведе до повишаване на безопасността на средата, в която нашите деца тренират и се състезават“, каза зам.-министър Бучков.

Той подчерта, че e особено важно да се разработи ефективна политика за защита на децата в спорта на национално ниво.

„Трябва да предприемем целенасочени действия, както на политическо ниво – да се разработят ефективни и интегрирани стратегии и роли за защита на децата в спорта, така и на ниво спортни структури – федерации и спортни клубове, които да разработят инструменти за защита и превенция на насилието в спорта“, допълни Петър Бучков.

ММС се присъединява към „Start to Talk” през 2020 г., като до момента е изготвена методология, която ще подпомага изпълнението на дейностите по инициативата. Направено е и проучване за ситуацията по темата в България.

По време на срещата присъстващите се запознаха с целта на инициативата, направеното проучване за насилието над деца в спорта у нас, както и с етапите и планираните дейности. Предстои разработването на Пътна карта, в която ще бъде изложена дългосрочна и устойчива стратегия за защита на децата в спорта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новите космонавти на ЕКА - за първи път човек с увреждания може да стане астронавт
Новите космонавти на ЕКА - за първи път човек с увреждания може да стане астронавт
Шишков: Интерконекторът е завършен на около 90%
Шишков: Интерконекторът е завършен на около 90%