НОВИНИ

Министър Захариева потвърди подкрепата на България за страните от Източно партньорство

министър захариева потвърди подкрепата българия страните източно партньорство
bnt avatar logo
от БНТ
21:29, 11.06.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за 6-те страни от Източно партньорство.

"България е последователна в своята подкрепа за ускорената политическа асоциация и икономическата интеграция на страните по Източно партньорство, отчитайки различните нива на техните амбиции“, заяви министър Захариева по време на неформална видеоконферентна среща на министрите на външните работи от ЕС и техните колеги от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. "Потвърждаваме своята непоколебима подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на всички страни-партньори“, каза българският външен министър.

Тя отбеляза, че сътрудничеството с източните партньори в областта на сигурността и управлението на рисковете при бедствия се нуждае от специално внимание заради стабилността на целия регион. "Подкрепяме засилването на диалога в тази сфера и сътрудничеството с партньорите в областта на Общата политика за сигурност и отбрана“, подчерта тя, говорейки за дългосрочните цели на политиката на ЕС по Източното партньорство след 2020 г.

Министър Захариева напомни, че страните заедно трябва да противодействат на дезинформацията и отбеляза помощта от ЕС за източните партньори за справяне с кризата около пандемията COVID-19 и нейните последствия.

Сред темите на видеоконферентната среща бяха Съвместната комуникация по Източното партньорство след 2020 г. и дългосрочни цели в сферата на икономика и свързаността, реформите, върховенство на закона, сигурността, технологиите. Участниците изразиха надежда, че на предстоящата на 18 юни видеоконференция на държавните и правителствени ръководители във формат 27+6 ще бъдат отправени амбициозни послания.

Сред направилите изказвания бяха и Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеф Борел и европейският комисар по политиката на съседство и разширяването на ЕС Оливер Вархели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват големи количества пластмасови отпадъци в Западна промишлена зона в Русе
Проверяват големи количества пластмасови отпадъци в Западна промишлена зона в Русе
Върнахме пореден тир с отпадъци на Италия
Върнахме пореден тир с отпадъци на Италия