НОВИНИ

Министърът на околната среда: Ситуацията в Карловско е овладяна, няма опасност от бедствени явления

хората каравелово богдан живеят страх ново наводнение
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 27.01.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ситуацията в Карловско е овладяна, а данните към момента показват, че няма опасност от бедствени явления. В това увери министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Дежурни екипи на "Басейнова дирекция" ще следят цялото поречие на реката през почивните дни и докато е в сила частичното бедствено положение.

"Почистването на дърветата е факт. Предизвикателство са допълнителните наносни течения по реката. Не е въпрос само на действия в момента в участъка на реката в селото. Екипи на "Басейнова дирекция" обикалят по цялото течение на реката и те ще дежурят и събота и неделя докато се вдигне частичното бедствено положение. По тяхна преценка, ако се стигне до необходимост от реакция, ще се предприемат адекватните действия. На страницата на НИМХ тече актуална справка, всяка от станциите им следи количеството на водите - няма нищо обезпокоително от валежите - около и малко над 20 литра на квадратен метър са очакваните количества. Няма опасност от бедствени явления. Ако има, не дай си боже, веднага ще реагираме и ще подадем информация", увери Росица Карамфилова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев са в Каравелово, където беше обявено частично бедствено положение.

Жители на Богдан, Каравелово и Слатина призоваха в НС за съдействие от държавата

След инспекцията министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че държавата е отпуснала пари за ремонт на пътища, мостове и други съоръжения като в момента общината изготвя проектите, което отнема време.

Държавата е отделила 8 млн. лв. за ремонт на пътища и 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лв. за нови мостове и съоръжения и 3 млн. лв. за почистване.

"Всички щети са на общинска територия, държавата е осигурила пари. За да построи кмета инфраструктурата, трябват проекти. Кметът очаква края на февруари едната група проекти да са готови, март - другата. Така че, за съжаление, не може да стане с магическа пръчка. Очакваме кметът да се справи и да може с тези пари да инвестира в инфраструктурата. Ако проектите бъдат завършени в рамките на февруари-март, е добър сезон за строителство, така че се надяваме оттук нататък всичко да е така, както е планувано.

Мисля, че е по-добре да имаме проекти, да имаме качество, отколкото някой сега да започне да строи в средата на зимата и след една година да се окаже, че е некачествено. Дали тази инфраструктура ще бъде възстановена сега или след три месеца, това не води до проблем, който по някакъв начин да застрашава хората", заяви Шишков.

Процедурите за възлагане на строителство може да бъдат облекчени от парламента, а не служебният кабинет, заяви още служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изтъкна, че за повечето проекти януари, февруари и март общината е на етап избор на проектант. Строителството може да започне най-рано през април.

"Законът е такъв, че всички възлагания се случват по Закона за обществените поръчки. Не можеш да извикаш фирмата и да кажеш "Почвай да работиш". Дори да имаш пари", каза Кабаиванов.

Кметът на Карлово коментира още, че не се притеснява от призивите за проверки от страна на БСП и призова ситуацията да не се използва за предизборна кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК потвърди, че не финансира изграждането на стени по границите
ЕК потвърди, че не финансира изграждането на стени по границите
Шефът на ДАНС и вътрешният министър заминават за Скопие, за да осигурят безпроблемно честване на Гоце Делчев
Шефът на ДАНС и вътрешният министър заминават за Скопие, за да осигурят безпроблемно честване на Гоце Делчев