НОВИНИ

Министърът на туризма представи неотложните мерки за успешен летен сезон

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
09:54, 20.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Втори летен сезон в условия на Ковид - какво лято предстои? Двойно повече туристи спрямо миналата година се надява да привлечем този сезон служебният министър на туризма Стела Балтова. Днес тя представи неотложните мерки и действия за успешно и спокойно протичане на лятото.

Привличането на чуждестранни туристи е сред приоритетите на министър Стела Балтова. Това заяви тя преди минути. Това ще стане с подобряване на туристическия пазар у нас, като при всички случаи трябва да бъде запазено здравето както на туристите, така и на хората, които са в туристическия бизнес.

Втората най-важна задача е масирана реклама на България като туристическа дестинация сред 18 държави като Германия, Великобритания, Полша, Румъния. Но министър балтова е наясно, че за да дойдат туристите в България, трябва да бъдат възстановени и полетите от и до съответните страни. В момента усилено се работи за възстановяване на полетите към и от Русия.

Министерството е започнало проверка на всички обществени поръчки в туризма от май 2017 година до момента. А в навечерието на летния сезон върви предоговарянето на концесионните договори за плажовете.

"В момента се работи именно по този въпрос и ще започнат в най-кратко време преговори с концесионерите за намаляване на цените на плажните принадлежности, което разбира се, ще бъде обвързано и с концесионните им такси. Така че се надяваме много силно, че ще успеем да постигнем такива договорености, това, разбира се, ще стане с решение на Министерския съвет. Аз очаквам не повече от 100% ръст спрямо 2020 година и не повече от 50% спад спрямо 2019 година", каза министър Балтова.

Служебният министър представи и екипа си. Зам.-министър Даниела Стоева ще ѝ помага в нейната работа. В момента тече среща с 46 представители на туристически организации у нас, които поставят своите въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засякоха по-заразен британски вариант на COVID-19 в България
Засякоха по-заразен британски вариант на COVID-19 в България
Евакуират гръцки села заради пожар
Евакуират гръцки села заради пожар