НОВИНИ

Министрите на отбраната на Русия и САЩ разговаряха заради американския дрон

американският боен дрон рийпър смятан смъртоносния света
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:57, 15.03.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната на Русия и САЩ, Сергей Шойгу и Лойд Остин, са разговаряли по телефона днес след вчерашния инцидент с падналия в Черно море американски дрон, който според Вашингтон е бил ударен от руски изтребител, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи за разговора, който според ведомството е бил по инициатива на американската страна.

"На 15 март 2023 г. по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между министъра на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу и министъра на отбраната на Съединените американски щати Лойд Остин", се казва в изявлението, което не съдържа подробности.

Остин потвърди на пресконференция, че е разговарял днес с Шойгу, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Както неведнъж съм казвал, е важно великите сили да дават пример за прозрачност и комуникиране, и Съединените щати ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право разрешава", подчерта шефът на Пентагона. Той призова Русия нейните "военни самолети да летят професионално и безопасно".

Според Вашингтон руски изтребител е ударил витлото на американски безпилотен наблюдателен самолет. Москва отрича да е имало контакт между двата летателни апарата и обясни инцидента с "рязка маневра" на американския, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс междувременно допусна, че случаят се дължи на неволно действие от страна на руския изтребител.

Контактите между високопоставени представители на САЩ и Русия са рядкост и двустранните отношения са в най-ниската си точка от десетилетия след руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, посочва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия с драматичен успех в първия двубой срещу Левски от четвъртфиналите на НВЛ при дамите
Славия с драматичен успех в първия двубой срещу Левски от четвъртфиналите на НВЛ при дамите
Феновете на Наполи и Айнтрахт предизвикаха безредици по улиците на Неапол
Феновете на Наполи и Айнтрахт предизвикаха безредици по улиците на Неапол