НОВИНИ

Миряни от Бургас искат действия срещу клира, обжалвал избора за Сливенски митрополит

миряни бургас искат действия клира обжалвал избора сливенски митрополит
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:46, 08.03.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Миряни от Бургаската духовна епархия настояват Светият Синод да преразгледа решенията си и да завърши избора си за Сливенски митрополит оттам, където беше спрян.

"Надяваме се Светият Синод да преосмисли отношението си към тези, които пуснаха жалбите, на базата на които, беше касиран изборът, тъй като те бяха манипулативни и подвеждащи и искаме да знаем дали ще се предприемат нужните действия срещу тях, защото уронват престижа на свещеничеството и на църквата", каза Велина Димитрова на пресконференция в бургаския храм "Свети Атанасий".

Сливенските свещеници Евгений и Силвестър Янакиеви подадоха жалба срещу епископ Йеротей и така се спря изборът за Сливенски митрополит. А миряните се чувстват обидени от действията на двамата отци.

"Обвиниха ни, че сме организирана престъпна група и едва ли не дядо Йеротей е ръководител на групата. Това бяха абсолютни обвинения и не бива да се подвежда ръководството на църквата по този начин", обясни Ангел Куцаров.

Според вярващите, вече има и изявление на Русенския владика Наум, че ще предложи на Светия Синод да отмени решението си от 24 февруари и да продължи избора за Сливенски митрополит. През последните дни и няколко други митрополита оттеглиха подкрепата си за гласуваната от тях Синодална наредба, която отнема правото на клирици и миряни да участват в избора на митрополит.

снимки: Мила Николова

Според миряните, последните събития започват да отблъскват хората от църквата. Обявиха и подкрепата си новият владика да е Йеротей. Част от миряните ще бъдат и в София на 12 март, за да подкрепят свещениците, които обмислят протест пред Светия Синод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фаворитите се класираха на полуфиналите на турнира „Дан Колов – Никола Петров“
Фаворитите се класираха на полуфиналите на турнира „Дан Колов – Никола Петров“
Александър Томаш преподписа договор с Локомотив Пловдив до 2026 г.
Александър Томаш преподписа договор с Локомотив Пловдив до 2026 г.