НОВИНИ

Миряните не минаха под Плащаницата на Разпети петък в извънредно положение (ОБОБЩЕНИЕ)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:59, 17.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Днес е Разпети петък - денят на кръстната смърт на Божия син. В момента в храмовете в цялата страна се отслужва Опелото Христово.

По обяд в православите църкви беше изнесена и Христовата плащеница, символ на Гроба господен. Заради мерките за сигурност днес миряните не можеха да минават под Плащаницата, да я целуват и докосват.

В 18 часа в катедралния храм "Света Неделя" започна Опелото Христово, което продължава и в момента. В храма няма много хора, а тези, които са тук са на необходимото разстояние помежду си и с маски. Това богослужение не се предава на живо по БНТ, но може да се гледа на Фейсбук страницата на Патриаршията. По традиция то се отслужва в средата на храма, където по обяд пред Разпятието беше поставена Христовата плащеница, символ на Гроба Господен. По разпореждане на светия Синод днес под Светата Плащеница обаче не можеше да се минава както е по традция, вижте още в репортажа.

Тази сутрин в катедралния храм нямаше много хора. Може би вярващите се вслушаха в призивите да гледат от вкъщи богослуженията или намаляха, защото го нямаше ритуала с минаване под масата. Хората бяха с маски, на разстояние един от друг, а храмът беше дезинфекциран.

Нямаше го и хора на катедралата. Тези обаче, които бяха решили да дойдат - го направиха.

Малко преди 11 от олтара беше изнесена Христовата плащаница - символ на Гроба Господен и беше положена в центъра на храма.

Първоначално ловчанският митрополит Гавриил беше обявил, че четирима души ще държат Плащаницата пред входа на храма, а миряните ще минават под нея.

Оказа се, че е станало объркване и Светият синод даде нови разпореждания: Плащеницата беше поставена в центъра на храма, но вярващите не можеха да я целуват или докосват и най-важното не можеха да минават под нея. Свещениците пък не раздаваха здравец и цветя, а преклонението пред Плащеницата ставаше с прекръстване и поклон.


Останете вкъщи за Великденските празници, БНТ ще предава най-важните богослужения на живо. Повече информация ТУК.

Останалите ще могат да се гледат на страницата на Българската патриаршия във Фейсбук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР проверява имало ли е умишлена провокация за протеста във "Факултета" (ОБОБЩЕНИЕ)
МВР проверява имало ли е умишлена провокация за протеста във "Факултета" (ОБОБЩЕНИЕ)
Патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница в митрополитския параклис
Патриарх Неофит се поклони на Христовата плащаница в митрополитския параклис