НОВИНИ

Разпети петък в условия на COVID-19: Миряните не минаха под Плащеницата, поклониха ѝ се

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:30, 17.04.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Около църквите днес, на Разпети петък, също е създадена организация, съобразена с мерките за предпазване от заразата.

Днес е един от най-тежките християнски дни. Денят, в който Божият син бил разпнат, за да изкупи човешките грехове.

По традиция днес от олтарите на храмовете се изнася Христовата плащеница, символ на Гроба Господен, и се поставя в центъра на храма, а хората минават под нея за здраве и благоденствие.

В извънредното положение обаче първоначално ловчанският митрополит Гавриил обяви, че за да няма струпване на хора, четирима души ще държат плащеницата пред входа на храмовете, а хората ще минават под нея.

Оказа се обаче, че е станало объркване и това не може са се случи. Затова от Св. Синод разпространиха допълнителни разпореждания, според които плащеницата се поставя в центъра на храма, но тя не трябва да се целува и докосва, и най- важното не трябва да се минава под нея.

Така се случи и в храм "Св. Александър Невски". Малко преди 11.00 часа плащеницата беше изнесена. Не се раздаваха цветя и здравец на хората и най-важното те не минаваха под светата плащеница, а поклонението пред нея ставаше с прекръстване и поклон.

Малко хора имаше днес в храма - може би вярващите се съобразиха с призивите да останат вкъщи, а може би намаляха и защото го няма ритуала за минаване под масата. Богослужението не се предаваше на живо по БНТ, но можеше да се види на страницата на Патриаршията във Фейсбук.

Храмът беше предварително дезинфекциран, хората бяха с маски и на определеното разстояние помежду си. Нямаше го и хора на катедралата.

Довечера от 18.00 часа тук ще започне Опелото Христово, очаква се до го отслужи западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Призоваваме вярващите да си останат вкъщи и да гледат Богослужението на страницата на Патриаршията във Фейсбук.

Хората ще могат да проследят църковните служби за Великден на живо с директно предаване в ефира на Българската национална телевизия.

Пповече информация ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в квартал "Факултета"
Напрежение в квартал "Факултета"
Медиатори: Няма протест, а социално напрежение във "Факултета"
Медиатори: Няма протест, а социално напрежение във "Факултета"