НОВИНИ

Разпети петък е

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 17.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Един от най-значимите дни в християнския календар. Днес е денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи нашите, човешките грехове.

На Велики (Разпети) петък - най-тежкият ден за Божия син - не се отслужва литургия. Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се извършва символичното опело Христово.

Тази година заради пандемията от коронавирус Св. Синод на БПЦ - БП призова вярващите да спазват стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на COVID-19.

Св. Синод моли поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

На Велики петък след изнасянето на Св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

"Поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние от 2 метра един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава", се казва в окръжното писмо на БПЦ относно богослужебните последования за Велики Петък.

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Църквата обаче счита тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.

В този смисъл минаването под масата не е от суетна вяра за здраве, късмет и прощаване на греховете, а водени от чиста и силна вяра - поклон пред Христовия гроб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристигна първата пратка медицински материали от Китай
Пристигна първата пратка медицински материали от Китай
БДЖ спира движението на 39 влака по празниците
БДЖ спира движението на 39 влака по празниците