НОВИНИ

На Велики четвъртък Рилският манастир остана празен

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 16.04.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Двата най-големи манастира в страната - Рилският и Бачковският посрещат Възкресение Христово с редица ограничения и мерки за безопасност. Храмовете остават отворени за вярващите, които ще бъдат допускани само с маски и при стриктно спазване на реда.

В дните на Страстната седмица, когато православните християни очакват Възкресение Христово, Рилският манастир е необичайно пуст. Затворени са и всички магазинчета, около светата обител, където традиционно се продават сувенири и икони.

Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Явно, че хората се страхуват да посещават светата обител. Храмът се дезинфекцира по няколко пъти на ден, въпреки че няма хора. Дървените тронове, абсолютно всичко, иконите се бършат със съответните препарати.

На Велики четвъртък Рилският манастир остана празен. Нямаше поклонници, нито туристи.

Нощувките в манастирския комплекс са преустановени до края на извънредното положение. Храмът е отворен за вярващите.

Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Имахме среща с ръководството на МВР, всичко е уточнено, ще има охрана, ще се спазва съответния ред. Аз смятам, че християните са едни от най-дисциплинираните граждани навсякъде по света и тези, които дойдат, ще спазват тези изисквания, които са за всички.

С редица ограничения посрещат Великден и в Бачковския манастир. Заради мерките само три жени боядисваха днес червените великденските яйца в манастира.

Даниела Янева: Други години от селото жени идват, имат желание да помагат, но тази година сме само персонала.

На Разпети петък светата Плащаница в манастира ще бъде оградена и няма да бъде докосвана от вярващите, които задължително трябва да носят маски.

Велички епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир: Да не допускаме страхът да навлиза между нас, а да станем по-отговорни и да вървим в пътя на братолюбието.

На Светли понеделник по време на литийното шествие чудотворната икона на Пресвета Богородица ще бъде носена само от монаси до местността „Клувията". Вярващите ще могат да се включат в шествието, но няма да могат да докосват иконата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова прогноза: Пикът на коронавируса в България ще е на 20 април
Нова прогноза: Пикът на коронавируса в България ще е на 20 април
Вашингтон проверява от китайска лаборатория ли е тръгнал вирусът, Пекин отрича
Вашингтон проверява от китайска лаборатория ли е тръгнал вирусът, Пекин отрича