НОВИНИ

Премиерът Борисов с призив да не пътуваме по празниците

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:14, 16.04.2020
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че пътуващите по Великден могат да разпространят заразата с коронавирус. Борисов каза също, че не иска да бъде удължавано извънредното положение, но ако има бум на заразените, това ще се наложи. От думите на премиера стана ясно още, че могат да бъдат спрени обезщетенията на безработни, които са представили фалшиви декларации при пътувания.

Премиерът заяви, че ще тежи на съвестта на хората, които напускат огнища на зараза като София и отиват при близките си за празниците.

Бойко Борисов - министър-председател: Ще разнесат вируса, днес е рекорд в Щатите, хиляди души умрели, рекорд вчера във Франция, хиляди умрели. Като почнете да отчитате 100-200-300 умрели днес българи... Аз не съм пъдарин, аз говоря който прояви разум, те не са избягали от мен, не са избягали от карантината, ще си заразят родителите. Като стане както в другите държави да ползват хладилните камиони не за месо да превозват, а трупове.

Борисов призова хората да останат вкъщи по Великден.

Бойко Борисов - министър-председател: Следващата събота и неделя ще броим дали сме били отговорна нация, дали сме пазили близките си. Аз не искам да удължаваме извънредното положение, искам да го намалим до 11 май, както французите, да не е до 13 май, но ако не спазваме препоръките на щаба и стане бум, то от само себе си ще дойде. Само ние не затворихме църквите, ако Господ ни чуе и ни помогне на българите.

Борисов още, че и той би искал да дойде времето, в което да чуе от щаба - хайде да отпуснем мерките.

Бойко Борисов - министър-председател: Хайде да пуснем хората да тръгнат към морето, към планините - и аз като гледам как вървят приходите в бюджета изтръпвам, но знам, че трябва да ви запазим живи и здрави. После ще се оправим, сигурен съм.

Премиерът предупреди, че ще има санкции за безработните, които са пътували с фалшиви декларации.

Бойко Борисов - министър-председател: Щото това е правилното решение - щом си лъжец, няма да вземаш пари, от на хората парите и да отиваш да ги заразяваш, и прокурорите и полицаите работят по декларациите. После да няма да излизат и да кажат - няма какво да ям. Няма какво да ядеш, защото лъжеш.

Борисов каза също, че има достатъчно PCR тестове за изследвания на отделни групи и местата, където има много заразени.

Бойко Борисов - министър-председател: Масовите тестове не означават 7 милиона българи да се тестват, има методики, по които се прави.

Премиерът инспектира строителството на "Балкански поток".

Бойко Борисов - министър-председател: Работи се на пълни обороти, въпреки карантината, въпреки трудностите.

Работниците, които идват от чужбина са в карантина 14 дни преди да отидат на терен.

Борисов провери и как върви изграждането на участък от автомагистрала "Хемус".

Във Велико Търново, премиерът посети компанията, която е най-големият производител на дезинфектанти у нас и е дарила 8 тона на здравното министерство.

Бойко Борисов - министър-председател: Нощес ще дойде натовски самолет от Китай с респиратори, с тези маски най-тежкият клас за лекарите, две жени американски пилоти го карат.

Правителството обмисля и мерки как да помогне на бизнеса, който е спрял работа заради кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ ни отпускат 500 000 долара за борбата с коронавируса
САЩ ни отпускат 500 000 долара за борбата с коронавируса
Опашки по изходите на София. Строги мерки за пътуващите
Опашки по изходите на София. Строги мерки за пътуващите