НОВИНИ

1 милион наближава броят на заразените с COVID-19 в Европа (ОБОБЩЕНИЕ)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:16, 16.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Следващите седмици ще са критични за Европа, обявиха от Световната здравна организация. Смъртните случаи в Турция станаха 1 518, в Северна Македония очакват пика на болестта в края на месеца. Австрия планира да тества пенсионерите за коронавируса. Решение на руския президент Путин отложи провеждането на Парада на победата на 9 май в Москва за по-късно тази година.

Броят на заразените с коронавируса в Европа наближава 1 милион.

Ханс Клюге, регионален директор за Европа в СЗО: Това означава, че близо 50% от световните случаи на COVID-19 са в Европа. Над 84 000 европейци загубиха живота си. В най-засегнатите страни Испания, Италия, Германия, Франция и Швейцария имаше оптимистични знаци за намаляване на случаите, но това беше помрачено от задържащите се или увеличаващи се случаи във Великобритания,Турция,Украйна, Беларус и Русия.

Починалите в Испания са повече от предишния ден, Еврокомисията се извини на Италия за бездействието си.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Да, вярно, че никой не беше готов за това. Вярно е също, че твърде много не се отзоваха навреме, когато Италия се нуждаеше от помощ в самото начало. И да, заради това, правилно е, че Европа като цяло поднася извинение от сърце. Но да кажеш съжалявам си струва само, ако това промени поведението ти.

Руският президент Владимир Путин отложи подготовката за Парада на победата и обяви, че парадът на Червения площад и шествието на Безсмъртния полк ще се проведат по-късно тази година, когато коронавирусът отстъпи.

Гърция се готви за Великден при ограничителни мерки.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция: Ще запомним този Великден като Великден на любовта, но и на отговорността. Ще го посрещнем разделени от любимите си хора, може би далеч от дома и без богомолци в църквите. Знам, че е много трудно, но не нашата вяра е заложена, а здравето на вярващите.

75% от болниците в Северна Македония вече са пълни с болни от COVID-19, излизането от домовете по време на Великденските празници е забранено.
Полицията в Тирана наблюдава с дронове спазването на ограничителните мерки.

В Женева отвориха пазар при стриктно спазване на мерките.

Гийом Баразон, член на Общинския съвет на Женева: Както виждате дистанцията се спазва, хората не пипат продуктите, само продавачът.

Швейцария обяви тристепенно смекчаване на ограниченията.
Във Франция за първи път от началото на епидемията, броят на хоспитализираните е намалял.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи ремонтът на новото отделение в МБАЛ-Асеновград за пациенти с Covid-19
Приключи ремонтът на новото отделение в МБАЛ-Асеновград за пациенти с Covid-19
Ангел Кунчев: Мерките, които наложихме, вършат работа
Ангел Кунчев: Мерките, които наложихме, вършат работа