НОВИНИ

Опашки по изходите на София. Строги мерки за пътуващите

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 16.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Отиването на работа отпада като основание за пътуване през следващите четири празнични дни, предупредиха от МВР. Контролът на пропускателните пунктове на областните градове, ще бъде още по-стриктен.

На магистрала "Тракия" на пункта е изключително натоварено, около 4 км е колоната от автомобили, предаде репортерката на "По света и у нас" Йоана Миланова.

А днес на изходите на София имаше големи опашки от автомобили, чакащи да напуснат София. Полицаите проверяват каква е целта на пътуването чрез подадените декларации.

След като за почивните дни отпада пътуването за работа, като основателни причини за пътуване остават - връщане на постоянен адрес по лична карта, неотложно посещение при лекар или нужда от операция.

От края на март като основателна причина за пътуване се приема и грижата за възрастен роднина и снабдяването му с лекарства, като името и адреса на нуждаещия се записват в декларацията.

Цялата тази информация подлежи на проверка, а хората, които злоупотребяват и попълват неверни данни, носят наказателна отговорност.

Още преди обед на изхода от София на магистрала "Хемус" имаше голяма опашка от автомобили.

БНТ: Често ли пътувате?
Пътуващ: Не.
БНТ: А сега по каква причина?
Пътуващ: Да си видя децата.

БНТ: Пътувате ли често?
- Да, всеки ден.
- По каква причина?
- По работа.

От утре до понеделник включително пътуването за работа няма да бъде основателна причина за пътуване.

А дали причините за пътуване са коректно попълнени в декларациите, ще стане ясно след проверки. За последните дни от МВР са проверили над 9000 декларации. Установени са множество нарушения, които ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: 641 лица, които са посочили основание, че отиват на работа, се оказва, че въобще не притежават, нямат сключени трудови договори. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани в бюрата за безработни.

От МВР призовават хората да не лъжат за причините за пътуване, които посочват в декларациите си. В противен случай са застрашени от санкции.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Имам чувството, че на хората въобще не им пука - това е за мене. Не мога да намеря друго логично обяснение. Защо се прави това нещо? Защо лъжем? Ние не лъжем полицаите, не лъжем системата, лъжем себе си.

Не липсват и фрапиращи случаи - полицията в Габрово съобщи за мотоциклетист, който в движение ударил с крак полицай на пропускателен пункт край село Донино. Полицаят е със средна телесна повреда. Нарушителят е задържан за 24 часа.

Над 200 са КПП-тата в цялата страна. Нови ограничителни мерки няма да бъдат въвеждани, но съществуващите ще бъдат прилагани стриктно.

Христо Терзийски - директор на ГД "Национална полиция": Ние ще усилим дежурните служители, които работят на тези пунктове, така че да не допуснем движение безцелно и не аргументирано.

От МВР заявиха, че засилено полицейско присъствие ще има около храмовете на Великден и ще се следи за ступвания от хора и за спазването на всички противоепидемични мерки.

От МВР съобщиха, че до днес сутринта са съставени близо 6000 акта по Закона за здравето, като над 2500 от тях са за липса на предпазна маска. Очаква се акт да бъде съставен и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който бе заснет на пейка без маска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов с призив да не пътуваме по празниците
Премиерът Борисов с призив да не пътуваме по празниците
Вървим към пик на епидемията от коронавирус - заразените вече са 800 (ОБЗОР)
Вървим към пик на епидемията от коронавирус - заразените вече са 800 (ОБЗОР)