НОВИНИ

Парното и топлата вода няма да поскъпват от 1 юли

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:28, 16.04.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Няма да има поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли, въпреки заявеното пред КЕВР искане на топлофикационните дружества за драстично увеличение на цените. Искането е отправено през март, а днес председателят на комисията Иван Иванов беше категоричен, че то е неоснователно. Премиерът Бойко Борисов определи появили се твърдения в някои медии за предстоящо поскъпване на парното като провокации.

Прогнозите на "Булгаргаз" за продължаващ спад на цената на природния газ не спряха топлофикационните дружества масово да поискат от енергийния регулатор да вдигне цените на парното и топлата вода от юли. Исканите повишения спрямо април тази година варират от 20% за Плевен и София до фрапиращите 140 % за Велико Търново.

Днес от КЕВР бяха категорични.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Всякакви искания за предстоящото увеличение на цената на топлинната енергия са изцяло неоснователни. КЕВР ще коригира по справедлив начин всички заявления за цени, като отстрани неправомерно поисканите разходи и няма да позволи увеличение на цената. Напротив, след същественото намаление на цената на природния газ, който влияе най-силно върху цената на топлинната енергия, през новия отоплителен сезон цените дори ще бъдат по-ниски.

Премиерът Бойко Борисов определи като провокации появили се твърдения в медии за евентуално предстоящо поскъпване на парното и топлата вода от юли.

Бойко Борисов, министър-председател: Сутринта се опитаха да направят една голяма провокация. Това, което тецовете на Ковачки, веднага подплатени неслучайно с няколко политици, които обиколиха сутрешните блокове. Българското правителство направи изключително голям пробив намалявайки цената на газа с над 42,7%.

От държавния регулатор увериха, че ще отчетат намаляването на цената на природния газ със задна дата - от август 2019 до март 2020 г. за България и по справедлив начин на потребителите ще бъдат възстановени надвзетите суми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Благоевград е отстранен, ще има избори
Кметът на Благоевград е отстранен, ще има избори
Приключи ремонтът на новото отделение в МБАЛ-Асеновград за пациенти с Covid-19
Приключи ремонтът на новото отделение в МБАЛ-Асеновград за пациенти с Covid-19