НОВИНИ

Кметът на Благоевград е отстранен, ще има избори

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 16.04.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

В Благоевград ще има нови избори за кмет, защото Върховният административен съд днес потвърди решението на предишната съдебна инстанция, която даде указания на Общинската избирателна комисия да се прекратят предсрочно пълномощията на кмета Румен Томов.

Половин година, след като пое управлението на Благоевград Румен Томов трябва да напусне поста. Причината - пропуснал е в законовия срок да прехвърли фирмата си, заличавайки се като търговец. Той се яви на местните избори през 2019 година като независим кандидат, подкрепен от БСП.

На балотажа спечели надпреварата срещу тогавашния кмет Атанас Камбитов. След вота, Камбитов подаде сигнал до ОИК за това, че Томов не е заличен като едноличен търговец в законоустановения срок, което не му позволява да заема длъжността.

Административният съд в Благоевград обаче излезе с решение за прекратяване на пълномощията на настоящия кмет. Томов обжалва пред ВАС, който днес излезе с решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Румен Томов, кмет на Благоевград: Искам да кажа само, че в тия горе-долу 6 месеца се постарахме да направим всичко необходимо, за да обърнем управлението на общината към хората, да създадем условия за по добър живот и да се борим с настоящата пандемия в града, за което мисля, че се справяме отлично. Това е, което аз имам да кажа в този момент.

Румен Томов ще остане начело на общината най-вероятно до края на месеца, когато се очаква да заседава Общинската избирателна комисия.

Мартин Бусаров, председател на ОИК-Благоевград: Решенията на ОИК имат непосредствено действие, т.е. в момента, в който бъдат произнесени и публикувани на сайта на ОИК от този момент прекратяваме предсрочно правомощията на кмета и той повече не може да изпълнява длъжността кмет.

Общинският съвет пък ще трябва да избере един от четиримата заместници на Томов, който временно ще управлява Благоевград до провеждането на нови избори.

Мартин Бусаров, председател на ОИК-Благоевград: След като преминем тази процедура, ще бъде уведомен президентът на Републиката, който от своя страна ще даде и датата за предстоящите в Благоевград избори, които видно от решението днес са неизбежни и ще се случат така по мое мнение някъде ноември или октомври.

Дали Румен Томов ще се включи отново в надпреварата за кмет на Благоевград засега не е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вървим към пик на епидемията от коронавирус - заразените вече са 800 (ОБЗОР)
Вървим към пик на епидемията от коронавирус - заразените вече са 800 (ОБЗОР)
Парното и топлата вода няма да поскъпват от 1 юли
Парното и топлата вода няма да поскъпват от 1 юли