НОВИНИ

Респиратори и маски, дарени от Китай, пристигат тази вечер със самолет на НАТО у нас

респиратори маски дарени китай пристигат вечер самолет нато нас
bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 16.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Тази вечер със самолет на НАТО се очаква да пристигне дарение от Китай за България, съобщи премиерът Бойко Борисов. Дарението е договорено след разговор на Борисов с президента и премиера на Китай – Си Дзинпин и Ли Къцян.

"В него ще има респиратори и маски от най-висок клас за самите лекари. Самолетът ще бъде пилотиран от американски пилоти – две жени. Ще го чакат и американският, и китайският посланик, и нашият министър на здравеопазването, както и шефът на Щаба, за да може още утре дарението да бъде разпределено и да тръгне към болниците", добави Бойко Борисов.

Премиерът посети завода на "Хигиенно-медицинска индустрия" ООД във Велико Търново. Компанията е най-големият производител на дезинфектанти в България и има 25-годишен опит в своята сфера. Хигиенните материали, които произвежда екипът от 150 души, са предимно за професионална употреба и най-вече за приложение в лечебните заведения.

Бойко Борисов, министър-председател: Голямо благодаря! Не само, защото произвеждате прекрасни дезинфектанти, а защото с голямо сърце направихте дарение за стотици хиляди левове за Министерството на здравеопазването, за нашите лекари, медицински сестри, болници. Направихте голямо дарение вчера и за църквите и манастирите в България.

Борисов изрази благодарност към кмета на града Даниел Панов, както и към всички кметове в цялата страна, социални служби и екипи на патронажа, които са изключително активни и постоянно са в помощ на нуждаещите се българи по време на извънредното положение заради COVID-19.

"На вас още веднъж голям поклон за щедростта и голямото сърце, защото в първите моменти на болестта, когато тя дойде, дезинфектантите бяха изключително важни и вие се отзовахте", каза премиерът Борисов пред ръководството на завода във Велико Търново. Той отбеляза, че те и други подобни предприятия разнасят славата на България из цяла Европа.

"Австрийската държава дари на Италия 3 тона дезинфектанти, а ние дарихме 8 тона дезинфектанти на Министерството на здравеопазването, които те са разпределили", заяви управителят и съсобственик на завода от Велико Търново Виктор Азманов.

По време на посещението си в Деня на българската конституция министър-председателят поздрави жителите на Велико Търново по случай приетата преди 141 години Търновска конституция, която е била една от най-демократичните за времето си.

Премиерът изтъкна, че за развитието на града държавата е дала над 50 милиона лева.

"А завършването на автомагистрала "Хемус" ще е като пълноводните реки, които ще променят града. Така че нека се пазим 2-3 седмици, това ми е молбата - заради вас, заради нас, заради всички", подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
800 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Починалите са 38
800 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Починалите са 38
С редица ограничителни мерки ще посрещнат Великден в Рилския манастир
С редица ограничителни мерки ще посрещнат Великден в Рилския манастир