НОВИНИ

"Синята зона" се завръща на 26-ти април

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:17, 16.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Безплатното паркиране в "синя зона" в София се удължава до 26 април. Решението е на Общинския оперативен щаб. Според темповете на разпространение на заразата ще се решава дали "зелената зона" ще остане безплатна до края на извънредното положение или да се пусне заедно със синята. Тази сутрин на първото си онлайн заседание Столичният общински съвет прие пакета от икономически и социални мерки срещу кризата.

Причината за връщането на "синята зона" в столицата не са огромните загуби в размер на 6 милиона лева за 2 седмици, а това че хората злоупотребяват с безплатното паркиране. То е въведено като противоепидемична мярка, за да се облекчи градския транспорт.

Димитър Дилчев, директор Център за градска мобилност: Когато не сте изрично на работа в центъра, работното ви място да е там, да идвате с автомобил само за да се разходите или да си свършите нещо друго, определено не помагаме така на никой, нека не забравяме, че в тези зони живеят много хора, те също трябва да паркират там своите автомибили за които са си платили годишни винетни стикери.

В момента в центъра е изключително трудно да си намерите място за пакиране, автомобилите дори спират по ъглите на улиците.

- Да, забелязах че няма.

- Много трудно е да!

На първото онлайн заседание на СОС, общинарите приеха мерките за подкрепа на бизнеса.
Към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия се създава нов инструмент с бюджет 1 млн. лв.

Чрез него пред банките ще се издават гаранции по кредити. Общината ще обяви и конкурс за избор на финансов посредник, за допълнително гаранционно покритие на стойност до 300 000 лв. Така кредитите могат да получат до 80 процента гаранции. 400 000 лева се отпускат за подкрепа на творци.

Елен Гержиков, председател на Столичен общински съвет: Гледаме предложената мярка "Солидарност в културата" за подпомагане на свободните творци и посочено от къде ще се вземат средствата.

Точката за проваления ремонт на Западния парк беше единствената, която предизвика бурна онлайн дискусия. Част от общинските съветници поискаха и оставката на зам.-кмета по екология - Йоана Христова. Въпреки това съветът прие срокът на проекта да бъде удължен до юли 2021.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 души от чужбина се очаква да се завърнат в Паничерево за празниците
100 души от чужбина се очаква да се завърнат в Паничерево за празниците
САЩ ни отпускат 500 000 долара за борбата с коронавируса
САЩ ни отпускат 500 000 долара за борбата с коронавируса