НОВИНИ

Разпитаха бившия правосъден министър Христо Иванов за системата по делата към ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:46, 16.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Бившият правосъден министър Христо Иванов беше разпитан като свидетел по разследването на данните за манипулиране на системата за случайно разпределение на дела. Пред журналисти Иванов обясни, че отговорността е на предишния състав на Висшия съдебен съвет, който е поръчал, приел и въвел тази система.

Преди да влезе в Столичното следствие Христо Иванов каза, че е призован от прокурор по телефона и предполага, че причината е разследването за системата за случайно разпределение на делата.

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието: Идвам, като добросъвестен гражданин и юрист да окажа съдействие на разследването.

Иванов уточни, че системата е въведена с решение на Висшия съдебен съвет, който е възложил изработването й. Причината била констатирани от неправителствената организация, която Иванов ръководеше преди да стане министър, проблеми на старата система за случайно разпределение на делата.

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието: Онази система наистина имаше добре документирани от мен лично проблеми в доклад, подробен и публичен, който и сега е наличен. И наистина беше изключително рискована нейната употреба.

Според Иванов ВСС тогава е взел решение за въвеждането на временна система, която да бъде по-надеждна. Бившият министър твърди, че не се намесвал в работната група, която е изготвила заданието. След разпита обясни,че е отговорил на всички поставени въпроси.

Преди него беше разпитан и един от експертите, участвали в работната група. Васил Величков твърди, че в заданието имало сериозни изисквания за сигурността на системата.

Васил Величков, IT експерт: Вижте, ако трябва да бъда честен такива задачи, като тази система, се правят на Олимпиада по информатика в 8-и клас за 4 часа.

Величков каза още, че е предупреден да не разгласява подробности от разпита си. Според източници на "По света и у нас" вчера е разпитан и IT експертът на Върховния касационен съд Павел Андреев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Певецът Ал Бано поздрави медици в Бари
Певецът Ал Бано поздрави медици в Бари
Нова прогноза: Пикът на коронавируса в България ще е на 20 април
Нова прогноза: Пикът на коронавируса в България ще е на 20 април