НОВИНИ

Млада зъболекарка рисува икони и ги дарява на храмове

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 28.12.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Млада зъболекарка от Горна Оряховица рисува икони, които подарява на православни храмове в страната. Една от иконите, които е направила още като дете, се намира в православен храм в Естония.

Мария Симеонова е майка на две деца и специалист по дентална медицина. Между грижите за двете ѝ малки момчета и работата в кабинета обаче стои хобито ѝ да рисува светци.

"9-и клас бях, когато започнах. Аз съм вярваща, както и цялото ми семейство и може би това също ме подтикна. Трябва да са ти чисти мислите, когато го правиш, трябва да съм вътрешно спокойна, за да го направя и да съм удовлетворена от заобикалящата ме атмосфера. Като може би най-често на света Дева Мария рисувам икони, защото е и моята покровителка", разказва зъболекарката.

Мария е изписала близо 40 икони. Част от тях е подарила на близки хора, друга е дарила на църкви у нас, а една от тях е поставена в храм в Естония.

"Историята е, че беше по случай празника на светите Кирил и Методий, детска икона и те много я харесаха. В Басарбовски манастир на добри начала оставих една икона, тя си има специално мое послание, а преди нея оставих в църквата "Свети Георги" в Горна Оряховица", обясни Мария.

Младата жена казва, че в тези трудни времена хубавите неща, които се случват около нас и добрият пример, който вдъхновява, могат да ни върнат и позагубената вяра.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левандовски и Мбапе са против идеята да има Световно първенство на всеки две години
Левандовски и Мбапе са против идеята да има Световно първенство на всеки две години
Валентин Грудев: Правителството трябва да спре поетапно финансирането на Берое
Валентин Грудев: Правителството трябва да спре поетапно финансирането на Берое