НОВИНИ

Китай критикува Илон Мъск заради сателити на "СпейсЕкс"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:47, 28.12.2021
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Илън Мъск отново е във фокуса на медийното внимание. Милиардерът и основател на компаниите "Тесла" и "СпейсЕкс" е остро критикуван в Китай.

Причината - Пекин се оплака на службата на ООН по въпросите на космическото пространство, че заради изстрелването на сателити по проекта "Старлинк", който е разработка на "СпейсЕкс", се е наложило китайската космическа станция да мине в специален режим, за да избегне сблъсък с два сателита.

Проблемите са регистрирани на 1 юли и 21 октомври, се посочва в документите, изпратени до ООН. От "СпейсЕкс" все още не са коментирали случая. След като обаче той стана публичен, китайският вариант на Туитър - Уеибо, е залят от критики срещу Мъск, "Старлинк" и САЩ.

"Старлинк" е проект на "СпейсЕкс" и представлява система от околоземни спътници, чиято цел е осигуряването на евтин и достъпен интернет. Към момента са изстреляни 1900 спътника, планирано е изстрелването на още хиляди.

Учени са загрижени, че рисковете от сблъсъци в Космоса стават все по-реални. Затова призоваха правителствата да споделят информация за около 30 000 спътника и други космически тела, които обикалят около Земята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавинна опасност в Рила и Пирин - какви са съветите на експертите
Лавинна опасност в Рила и Пирин - какви са съветите на експертите
До минус 55 градуса паднаха температурите в Западна Канада
До минус 55 градуса паднаха температурите в Западна Канада