НОВИНИ

Лавинна опасност в Рила и Пирин - какви са съветите на експертите

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 28.12.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Висока лавинна опасност в Рила и Пирин - в Банско само преди 10 дни беше открит ски сезонът, а според местните жители, за пръв път от 20 години има толкова много натрупал сняг. Пред дни обаче започнаха много силни ветрове, които създават предпоставки за лавини.

В поредицата от почивни дни между Коледа и Нова година ски курортите ни се напълниха с туристи.

"Този декември ни даде страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка в планината. В комбинация с вятъра, се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори - на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна", каза Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Старото правило е, че там, където има склон и сняг, има опасност и от лавина, коментира Нешев. По думите му лавинната опасност в момента е умерена.

"Обстановката не е много по различна в другите планини - както е в Пирин, така е и в Стара планина, и в Рила, и във Витоша. Най-опасното място е подцененото. Колкото повече си позволяваме да подценяваме планината, да надценяваме собствените си възможности, толкова по-голяма е възможността да попаднем в опасна ситуация", подчерта Емил Нешев.

Експертите съветват в планината да тръгваме винаги добре екипирани, със заредена батерия на телефона и по възможност да не сме сами.

Вижте повече в прякото включване на Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Малинов с цял мач при класика на Льовен
Кристиян Малинов с цял мач при класика на Льовен
Китай критикува Илон Мъск заради сателити на "СпейсЕкс"
Китай критикува Илон Мъск заради сателити на "СпейсЕкс"