НОВИНИ

Много проблеми с машинното гласуване във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 05.04.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Изключително бавно става обработването на изборните книжа, когато пристигнат в РИК във Варна. 670 са общо секциите на територията на Варненска област, до момента около 400 са успели да подадат своите документи.

По думите на председателя на РИК-Варна Велин Жеков около час е необходим само за въвеждането на данните от преференциите и данните от машинното гласуване.

"Много проблеми имаме с машинното гласуване, грешки. Машините са забивали, не са изкарвали разписки, съответно хора, които са гласували, не са получавали доказателство, че са гласували", коментира той.

Друго, което бави обработката, във Варна листите са много дълги, могат да бъдат удвоения брой на мандатите. За Варна мандатите са 15, удвоеният брой - 30. Доста партии са се възползвали, така че за Варна протоколът има около 1400 отделни квадратчета, в които се вписват някакви стойности, допълни председателят на РИК.

От 670 секции 543 са с машинно гласуване. Най-голямо объркване е ставало при преференциите. Около 80% са протоколите в района на Двореца на културата и спорта, 57% от тях са обработени.

Според извадка към момента: ГЕРБ получават 26,5%, следвани от "Има такъв народ" - 20,25%, а за БСП - 11,36%.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова не успя да спечели наградата на Гилдията на актьорите
Мария Бакалова не успя да спечели наградата на Гилдията на актьорите
В Благоевград към 5.30 ч. ГЕРБ води с 33,37%
В Благоевград към 5.30 ч. ГЕРБ води с 33,37%