НОВИНИ

МО продължава да съдейства на украински граждани

продължава съдейства украински граждани
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 30.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Военнослужещи и цивилни служители от структури на Министерството на отбраната продължават да съдействат на украински бежанци, които са настанени в бази на министерството. 229 украински граждани, предимно жени и деца, пребивават в хотели, управлявани от Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" към момента. Предвид динамичната ситуация, бройката им се променя непрекъснато.

На украинските граждани се оказва съдействие при възникнали въпроси от различно естество, включително с информация за наличие на услуги в населените места (аптеки, бюра за обмяна на валута, медицинска помощ). С настанените в хотел "Рибарица" и в хотелите "Флагман" и "Адмирал" са проведени експертни срещи с бюрата по труда в Тетевен и Варна. Представени са законовите възможности за професионална заетост на интересуващите се украински граждани и са предприети стъпки по попълването на първоначалните документи, необходими за постъпване на работа.

Съвместно с местната администрация се организира достъп до медицинска помощ, включително и педиатрична за малките деца, както и специализирана за бременни жени. По инициатива на украински граждани, владеещи български език, в хотел "Флагман" са изложени рисунки на 25 украински деца на тема "Не на войната". Чрез тях децата са изразили както благодарността си за гостоприемството на България, така и надеждата за мир.

В общежитие на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" от началото на март са настанени украински граждани като към момента те са 14. Сред тях има преподаватели, служители и обучаеми от морските университети на Република Украйна (от градовете Одеса и Херсон). Рускоговорящи курсанти от Морското училище ежедневно подпомагат Центъра за бежанци в Двореца на културата и спорта във Варна като въвеждат и обработват информация, свързана с първоначалната регистрация на нуждаещи се.

Планетариумът на ВВМУ е подготвен за дублиращ център за обработка и въвеждане на данни на украински граждани. Постъпили са 12 запитвания от обучаеми в Украйна, които провеждат плавателна практика, за възможността да продължат обучението си във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Петима от тях вече са предприели необходимите процедури за прехвърляне.

Общо 1595 украински граждани са транспортирани от военнослужещи и автобуси на Командването за логистична поддръжка в периода 4 – 21 март. Операцията по извозване се организира съвместно от министерствата на отбраната и на външните работи. Ежедневно се извършваха по няколко безплатни курса от гранични пунктове в Молдова и Румъния до територията на Република България.

Министерството на отбраната продължава да участва активно в действията на държавните институции, местната власт и неправителствените организации за оказване на помощ на хора, които търсят в България спасение от военните действия в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миглена Селишка е на полуфинал на Европейското по борба
Миглена Селишка е на полуфинал на Европейското по борба
Заключението на следователите - бившият шеф на Формула 1 Макс Моузли се е самоубил
Заключението на следователите - бившият шеф на Формула 1 Макс Моузли се е самоубил