НОВИНИ

Мобилните оператори и Военновъздушните сили ще използват съвместно радиочестотите в обхвати 700 МНz и 800 MHz

мобилните оператори военновъздушните сили използват съвместно радиочестотите обхвати 700 мнz 800 mhz
bnt avatar logo
от БНТ
23:21, 03.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Мобилните оператори ще ползват за 5G мрежи радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, като едновременно с това ще бъдат въведени организационни мерки за безопасността на полетите на Военновъздушните сили (ВВС). Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Предстои изработване на процедура на комуникация и оповестяване между дежурните центрове на ВВС и телекомуникационните компании. Електронните съобщителни услуги ще се предоставят при определяне на временни ограничения в определени зони.

Това ще осигури допълнителен спектър за 5G мрежи и ще позволи усвояване на 748 778 870 млн. евро по Националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се новите честоти да увеличат приходите в държавния бюджет от еднократни и годишни такси, дължими от мобилните оператори, информират от правителствената пресслужба.

С друго свое решение от днес Министерският съвет определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка за придобиване на боеприпаси за многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили.

Многофункционалните модулни патрулни кораби, които се придобиват по сключения през 2020 г. договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на Военноморските сили. Възпиращият потенциал на тези бойни кораби е функция на интегрираните на борда им системи въоръжение и е в пряка зависимост от наличието на необходимото количество боеприпаси за тях. Защитата на морския суверенитет се осигурява ефективно чрез използването на всички оръжейни системи, интегрирани на корабите, посочват от пресслужбата Министерския съвет.

За да не бъдат новопостроените патрулни кораби с ограничени способности, трябва да бъдат снабдени с боеприпаси за интегрираните на тях оръжейни системи, отбелязващ още от правителствената информационна служба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид надви Наполи в шоу на "Естадио Диего Армандо Марадона"
Реал Мадрид надви Наполи в шоу на "Естадио Диего Армандо Марадона"
Най-малко 20 души загинаха при падането на автобус близо до Венеция
Най-малко 20 души загинаха при падането на автобус близо до Венеция