НОВИНИ

МОК обяви списък от 36 спортисти, които ще бъдат част от Отбора на бежанците

Тимът включва състезатели от 11 различни страни на произход, както и по полов признак е разделен на 23-а мъже и 13 жени.

олимпийски кръгове лого олимпиада
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 02.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви днес списък от 36 спортисти, които ще бъдат част от Отбора на бежанците на предстоящите Игри в Париж това лято.

Тимът включва състезатели от 11 различни страни на произход, както и по полов признак е разделен на 23-а мъже и 13 жени. Въпросните спортисти-бежанци ще се състезават във водните спортове (плуване), лека атлетика, бадминтон, бокс, брейк, кану – слалом и спринт, колоездене на шосе, джудо, спортна стрелба, таекуондо, вдигане на тежести и борба – и в двата стила (свободен и класически).

Отборът на бежанците ще представлява "население от около 100 милиона души, което по една или друга причина не може да живее в своята страна", смята МОК, обяснявайки още от формирането на отбора.

С участието си на Олимпийските игри вие ще демонстрирате човешкия потенциал за устойчивост на духа и високи постижения. Това ще изпрати послание с надежда към повече от 100 милиона души по целия свят, които са напуснали родните си места и страните, в които са живели", заяви президентът на МОК Томас Бах по време на церемония в Олимпийската къща в Лозана (Швейцария).

Отборът на бежанците, организиран и подкрепят от МОК, ще участва на Олимпийски игри за трети път след предишните им представяния през 2016-а година в Рио де Жанейро и през 2021-а година в Токио.

На Игрите в Париж през 2024-а година шеф на мисията на бежанския отбор ще бъде Масома Али Зада, която се състезава в колоезденето за този отбор в Токио. Масома е родена в Афганистан, но след идването на талибаните на власт тя беше принудена да напусне страната.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР
До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР
Грегор Кобел: Разбира се, че се целим във финала
Грегор Кобел: Разбира се, че се целим във финала