НОВИНИ

Момчил Манчев: Алберт и Камен ще са голяма заплаха на следващите Олимпийски игри

момчил манчев алберт камен голяма заплаха следващите олимпийски игри
bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 16.02.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Коментаторът на БНТ за състезанията в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин Момчил Манчев гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да анализира представянето на Алберт Попов и Камен Златков в слалома на Игрите в китайската столица.

На пистата "Ледена река" в Янцин Попов постигна най-предното класиране за България на Олимпиадата в Китай. С отлично каране и в двата манша той зае деветата позиция в крайното класиране в слалома в алпийските ски, оставайки едва на 36 стотни от бронзовия медал.

Другият ни представител с дисциплината - Камен Златков, даде 20-о време в първия манш, но не завърши спускането си във втория, тъй като не успя да премине от правилната страна на една от вратите.

В ефира на БНТ Манчев заяви, че е оптимист за бъдещето на Алберт Попов и Камен Златков и допълни, че двамата ни скиори-алпийци ще бъдат голяма заплаха за останалите състезатели на следващите Зимни олимпийски игри.

"Алберт от дете носи в себе си едно много добре премерено самочувствие и демонстрира шампионски качества. Неговата увереност не може да бъде нарушена. Виждаме колко точно преценя ситуацията и борбата в ключовите моменти. Същото се отнася и за мен. Много ми харесва личностното им израстване. Преди четири години Алберт бе много различен. Всички скиори би трябвало много да се притесняват за следващите Игри, защото нашите момчета ще са в свои води. Оптимист съм за бъдещето на Алберт и Камен", каза коментаторът.

Манчев сподели, че трасето в Янцин е било подредено много специфично, за да бъде максимално удобно на италианския скиор Алекс Винацер. Въпреки тази немаловажна подробност, специалистът в "белите" спортове е на мнение, че именно трудността на пистата е накарала Попов да се представи възможно най-добре.

"Трасето бе много специфично и бе подредено от треньора на италианския отбор, насочено към стила на един конкретен скиор – Алекс Винацер. Всеки спортист си има своя почерк и предпочитания към определен тип трасета. Това бе много рисков слалом, вратите идваха през интервал от 6 десети от секундата. Имаше много ситуации, в които скиорите много бързо трябваше да сменят посоката си. Тази бърз промяна в ритъма не е по стила на всеки. Алберт е много техничен състезател с много взривна сила. Когато е наклонът на трасето е най-голям и настилката е най-твърди, Алберт се представя най-добре. Той е комплексно развиващ се състезател", заяви Манчев.

Според госта в "Олимпийски върхове", въпрос на време е Камен Златков редовно да финишира след първите 30 скиори на състезанията от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

„Камен е много спокоен и уверен и си пролича и в спускането му. Той демонстрира адаптивност и чисто водене на ските. Въпрос на време е да го виждаме редовно сред първите 30 скиори на състезанията от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Причината, поради която не успя да завърши, е рискът, който съпътства всеки слаломист", завърши Момчил Манчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившата стоманодобивна фабрика, която прие състезанията в "Big Air"
Бившата стоманодобивна фабрика, която прие състезанията в "Big Air"
Стефан Георгиев: Успехът на Алберт не е изненада, очаквах от него медал
Стефан Георгиев: Успехът на Алберт не е изненада, очаквах от него медал