МОН: 4 млн. лв. от хазарт отиват за физкултурни салони и спортни площадки

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:28, 14.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
рибново децата вече имат спортни площадки
Слушай новината

4 милиона лева от постъпленията от хазарт ще бъдат разпределени между държавни и общински училища за изграждане на нови и ремонт на съществуващи физкултурни салони и спортни площадки.

Средствата, заложени в съвместната Годишна програма на министрите на образованието и науката и на младежта и спорта, се отпускат за 2021 година. Основание е Законът за хазарта, според който не по-малко от 10% от прихода отиват за поддръжка, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища.

С писмо до регионалните управления на образованието (РУО) днес Министерството на образованието и науката кани директорите да кандидатстват по програмата.

Държавните училища, финансирани от МОН, могат да кандидатстват до 9 ноември тази година в съответното РУО. Регионалните управления на образованието ще подреждат постъпилите проектни предложения по критерия "брой ученици в редовна форма на обучение за съответната година".

До 15 ноември тази година общинските и държавните училища, които се финансират от министерствата на културата и на младежта и спорта, подават документи за кандидатстване директно в Министерството на образованието и науката.

Програмата ще финансира дейности в три различни модула. Може да се кандидатства за ремонт на съществуващ физкултурен салон.

В зависимост от това дали се предвижда цялостна или само вътрешна реконструкция, допустими дейности могат да бъдат мерки за енергийна ефективност, ремонт на покриви, съблекални и/или санитарни възли, подмяна на спортна настилка, на отопление, вентилация и климатизация, на водопроводна и/или електроинсталация, боядисване.

Програмата ще финансира също проектиране и строителство на нови физкултурни салони, както и изграждането и ремонта на открити спортни площадки в училищата.

Немалка част от училищата в страната не могат да задоволят потребностите за провеждане на учебните часове по физическо възпитание и спорт.

Целта на програмата е да се подобри спортната култура и физическото възпитание на учениците чрез мерки за модернизиране на спортната база в училищата.

Идеята е да се създадат пълноценни условия за спорт на децата не само в часовете по физическо възпитание, но и извън учебната програма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валентин Братоев ще играе в Китай през новия сезон
Валентин Братоев ще играе в Китай през новия сезон
Александър Чеферин поздрави Борислав Михайлов за петия мандат
Александър Чеферин поздрави Борислав Михайлов за петия мандат