НОВИНИ

Мониторинговата група на ЕП: В България има прекалена безнаказаност за корупцията, проблем е и свободата на медиите

живо мониторинговата група българия прекалена безнаказаност корупцията
bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 24.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в България, която имаше за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната, даде пресконференция за медиите.

"Общото послание, което се споделя от делегацията, е, че видяхме, че има много проблеми, но същевременно видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата.

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми и те са на първо място. Този проблем не съществува само в България, но ми се струва, че тук има прекалено много безнаказаност за корупцията. Корупцията разяжда обществото и държавата. Тясно свързана с този проблем е свободата на медиите. Разследващата журналистика, критичните, обективни, независими медии са изключително важни за осигуряване на добро управление, по общо и борба с корупцията, в частност.

Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция за нас е проблем в България. Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани", каза ръководителят на делегацията София ин 'т Велд от "Обнови Европа", която е и председател на Мониторинговата група.

Дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем - малцинствени групи като ромите, езикови малцинства, хора от общността ЛГБТИ. Обсъдихме и въпросът за домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство за закрила на жените, добави София ин 'т Велд.

Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи и нашето внимание ще бъде насочено натам, допълни още тя.

Важно е да предадем послание към българския народ - Европа е тук, гледа, слуша и ви подкрепя, каза ръководителят на делегацията. Тя подчерта, че това не е еднократно посещение, а дългосрочен ангажимент.

На пресконференцията присъстваха Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. София ин 'т Велд заяви, че групата е била географски и политически балансирана.

Делегация на Европейския парламент е на посещение в България

По време на двудневната си визита членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и главния прокурор Иван Гешев. Освен с висши държавни и правителствени служители те се срещнаха и с различни граждански организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава изригването на вулкана на остров Ла Палма
Продължава изригването на вулкана на остров Ла Палма
В събота пускат нова морска линия в Бургас
В събота пускат нова морска линия в Бургас