НОВИНИ

Москва и Киев с взаимни обвинения за ударите срещу АЕЦ "Запорожие"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:14, 08.08.2022
Чете се за: 04:52 мин.
Европа
данни изтичане радиация ударите района аец запорожие
Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя екип на Международната агенция за атомна енергия да бъде допуснат до АЕЦ "Запорожие". Районът на най-голямата централа в Европа вече шести месец е под руски контрол. В петък там имаше ожесточени сражения и бяха нанесени поражения на централата. Москва и Киев взаимно се обвиняват за ударите срещу "Запорожие", като руската страна твърди, че вчера украинските сили отново са атакували района.

Недостатъчна и противоречива е информацията за ситуацията в АЕЦ "Запорожие" след като в петък при обстрел в най-голямата централа в Европа избухна пожар. Украйна и Русия взаимно се обвиняват за обстрела, а от МААЕ обявиха, че могат единствено да потвърдят, че към момента няма изтичане на радиация. През изминалите дни, обаче, все по-често се споменава потенциалното повторение на аварията в Чернобил. Генералният секретар на ООН призова екип на Агенцията за атомна енергия да бъде допуснат до "Запорожие", за да се запознае с реалното състояние на централата.

МААЕ и ЕС изразиха тревога за ситуацията в АЕЦ "Запорожие"

"Изправени сме пред реална опасност от ядрена война. Нещо, което мислехме, че е останало далеч назад във времето. Това е моментът да се обърнем към ядрените сили и да ги призовем да се придържат към принципа да не нападат първи, да не използват и да не заплашват, че ще използват такива оръжия. Всяка атака срещу атомна електроцентрала е истинско самоубийство", каза Антониу Гутериш.

Според Гутериш светът е направил огромна крачка назад по отношение на разоръжаването и в момента ядрените сили разполагат с общо 13 000 атомни бомби.

Хиляди са без електричество след обстрела на АЕЦ "Запорожие"

Директорът на украинската "Енергоатом" призова районът на АЕЦ "Запорожие" да стане демилитаризирана зона, където контролът да бъде поет от миротворци. Шести месец централата е под руски контрол, но продължава да работи с украински персонал. Най-опасно би било, ако бъдат ударени контейнерите, в които се съхранява отработеното ядрено гориво. От руското министерство на отбраната твърдят, че вчера Украйна е извършила нови удари срещу централата.

"44-та артилерийска бригада на украинската армия обстрелва АЕЦ "Запорожие". Нанесоха щети върху електропреносната мрежа, която снабдяваше с ток Запорожие и Херсон", каза Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Няма потвърждение от независим източник дали е имало нов обстрел и ако да - кой ги е извършил.

"Обстрелът на атомната електроцентрала от страна на украинските сили е изключително опасно занимание, рисковано действие, което може да има катастрофални последици за цяла Европа. Очакваме държавите, които имат влияние върху украинските управници да ги накарат да прекратят тези атаки", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Междувременно, губернаторът на Запорожка област подписа указ за организиране и провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

"Нашата позиция остава непроменена: няма да се откажем от нищо наше, и ако окупаторите продължат с тези псевдо-референдуми, това ще означава край на възможностите за преговори с Украйна и свободния свят, от каквито Русия ще има нужда в някакъв момент", каза Володимир Зеленски.

Зеленски допълни, че всеки, който помага на Русия за евентуално анексиране на украински територии, ще понесе отговорността си пред Украйна.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Буратини: Искам един ден целият отбор на Левски да е от школата
Андреа Буратини: Искам един ден целият отбор на Левски да е от школата
Управителят на фирмата собственик на румънския автобус пред БНТ - вижте версията му
Управителят на фирмата собственик на румънския автобус пред БНТ - вижте версията му