НОВИНИ

Москва отбеляза с мащабен военен парад победата от Втората световна война

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:40, 24.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

С мащабен военен парад Русия отбелязва днес 75 години от победата над нацистка Германия. Парадът трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради пандемията от коронавирус.

На днешната дата през 1945 г. е проведен и историческия парад на победата в Москва, където са потъпкани пленените хитлеристки знамена.

Минута мълчание за загиналите за победата във Великата отечествена война на Съветския съюз предхождаше парада.

Владимир Путин, президент на Русия: Победа, която определи бъдещето на планетата за десетилетия напред и завинаги остава в историята като най-грандиозната по своя мащаб, значение и духовно-нравствена висота.

Никога няма да забравим и приноса на нашите съюзници за приближаването на победата и значението на Втория фронт, открит през юни 1944-та година, подчерта Путин.

На Червения площад дефилираха около 14 хиляди войници, 234 единици бойна техника, включително 20 показвани за първи път на парад. В небето прелетяха 75 самолета, стартирали от осем летища.

Технически забраната за масови събирания в руската столица остава в сила и кметът Сергей Собянин призова съгражданите си да гледат събитието по телевизията.

Военните ветерани, поканени на площада, бяха настанени на безопасно разстояние един от друг. Военните части, които участваха в парада бяха под карантина през седмиците на репетиции.
Дефилираха и представителни части от бившите съветски републики, както и на Китай, Индия, Монголия и Сърбия.

Сред чуждестранните гости са сръбският президент Александър Вучич и беларуският лидер Александър Лукашенко.

На отменения парад на 9 май трябваше да присъстват и други чуждестранни лидери, включително френският президент Еманюел Макрон и китайският му колега Си Дзинпин.

Според последен сондаж 95% от руските граждани смятат победата от 1945 г. за най-важното събитие за страната през 20-ти век.

От утре в Русия започва всенародно допитване по конституционни промени, които позволяват оставането на Путин на президентския пост до 2036 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срутването в "Железница" – 31-годишен в реанимация. Останалите двама затрупани са добре
След срутването в "Железница" – 31-годишен в реанимация. Останалите двама затрупани са добре
Продължава възстановяването на село Пчелище след наводнението
Продължава възстановяването на село Пчелище след наводнението