НОВИНИ

Москва ще изчака Зеленски да представи "плана за победа", преди да коментира

Какво съдържа планът?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:07, 23.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски е в САЩ, където ще представи "План за победата". Тази есен ще определи бъдещето на тази война, написа той в социалните мрежи. Според предварителната информация, Киев ще иска гаранции, че при евентуална победа на Доналд Тръмп на изборите през ноември, Украйна ще продължи да получава американска помощ. Москва коментира, че е на режим "изчакване".

Първата спирка от американската визита на Володимир Зеленски беше родният град на колегата му Джо Байдън - Скрантън, щата Пенсилвания. Зеленски посети завод за снаряди и сърдечно благодари на работниците му за техния принос за успехите на украинската армия.

Държавният глава и домакинът му - губернаторът на Пенсилвания - Джош Шапиро, оставиха автографите си върху част от снарядите. А щатът Пенсилвания и украинската област Запорожие подписаха спогодба за побратимяване.

Володимир Зеленски получи наградата на Американската академия за постижения. Той спомена и за основната цел на посещението си - представянето на украинския план за победа.

"Украйна има план за победа и аз ще го представя на Съединените щати - първо на президента Байдън, на Конгреса и на двамата кандидати за държавен глава - Камала Харис и Доналд Тръмп. Както и на глобалните ни партньори. И вярвам, че това трябва да бъде наше общо постижение - победа на свободата, без компромиси и условия", заяви Зеленски.

Продължаване на оръжейните доставки, дипломатически усилия, които да убедят Русия да се съгласи на мир и търсене на отговорност от Москва за началото на войната. Това са трите основни акцента, в плана на Киев, твърдят западни издания.

Зеленски ще иска гаранции, че американската подкрепа ще продължи, а Русия няма да се размине евтино след края на военните действия, се казва в публикациите. Колкото до искането за използване на далекобойни оръжия, предоставени от Запада във вътрешността на Русия, Зеленски едва ли ще получи зелена светлина, твърдят източници от Вашингтон. И напомнят предупреждението на Владимир Путин, че Москва ще смята подобен ход за директно участие на НАТО във войната.

Кремъл коментира, че е на режим "изчакване":

"Смятаме, че анализ на база информация от медии не може да се направи. Когато се появи информация от официален източник, ние внимателно ще я проучим. Към момента има много противоречиви и разнородни данни. Отнасяме се към това доста сдържано", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Посещението на Зеленски съвпада с усилията на Вашингтон да отпусне нов финансов пакет помощ на Украйна на стойност 375 милиона долара. Очаква се украинският президент да произнесе реч на Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН. А утре да участва в заседание на Съвета за сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал се завръща на корта за Купа Дейвис
Рафаел Надал се завръща на корта за Купа Дейвис
Кметът на Минерални бани остава в ареста
Кметът на Минерални бани остава в ареста