3600 химически вещества и субстанции попадат в тялото ни през познатите пластмасови опаковки
3600 химически вещества и субстанции попадат в тялото ни през опаковките на храните и съдовете, в които се приготвят. Това показва изследване на норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм.
Поне 79 от тези вещества са опасни за човешкия организъм. Има вариант те да не попадат в телата ни - повече контрол от властите и използване на стъклото като алтернатива на пластмасата.
Изследването на университета в Трондхайм показва, че голямо количество химикали попадат в чиниите ни невидимо и коварно. Освен външни замърсители, основните вещества са от групата на фталатите и бисфенолите. Открити са в кожата, кръвта, плазмата.
"Когато готвите, част от субстанциите попадат в храната. Не става дума за големи количества, но ако се използва често, реално си вкарваме перфлуороалкилни и полифлуороалкилни субстанции ежедневно", казва Матйо Бен Браам, химик.
Перфлуороалкил и полифлуороалкил се намират в почти всяка пластмасова опаковка или найлонов плик, в посудата за готвене. Норвежките учени са изброили 3601 вещества, като 79 от тях са особено опасни за човешкия организъм. Проучването е първото, което прави връзка между химикалите в опаковки и съдове и наличието им в човешкото тяло. Има ли решение проблемът?
"Властите ще трябва да проявят малко кураж и да приканят производителите за намалят количеството на молекулите на вредните вещества в опаковките си, които в крайна сметка се покадат в храната. Това ще ни позволи да ги контролираме по-лесно", обясни Камил Дориоз, активист от програмата "Контрол на храната".
По-строгите регулации частично биха повлияли, но полезните ходове за обикновения потребител не са много. Един от тях е използването на стъклен амбалаж. Което е и възможност за намаляване на генерирането на отпадъци.
Този магазин край френския град Тулуза предлага всичко в буркани. Равиоли, бадеми, дори многолистно тесто - всичко е в стъклена опаковка за многократна употреба.
"Амбицията ни е да покажем силата на потреблението без отпадъци. Да убедим хората, че то е не само възможно, е по-просто, по-достъпно и по-практично", споделя Саломе Жеро, съосновател на "стъкления" магазин.
В първия магазин, където твърдят, че не генерират отпадъци, предлагат отстъпка на всеки, който върне използваните стъклени буркани. Клиентите се насърчават и сами да носят стъклен амбалаж, в който да пазаруват.
"Фактът, че клиент купува бисквити в опаковки за многократна употреба, означава 75% по-малко ресурси. А това означава резултат и ефективност. И колкото повече се стремим всеки елемент от веригата да е без отпадъци, толкова по-голям е ефектът", посочи Пиер Жеро-Лириа, съосновател на "стъкления" магазин.
Силата е в малките стъпки, казват собствениците на "стъкления" магазин. Надеждата им е не само да се мисли за опазване на природата, а както стана ясно - по-малкото използване на пластмаса означава и по-здраво човечество.