НОВИНИ

Може ли стъклото да замени пластмасата в опаковането на продукти?

3600 химически вещества и субстанции попадат в тялото ни през познатите пластмасови опаковки

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:06, 23.09.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: Canva
Слушай новината

3600 химически вещества и субстанции попадат в тялото ни през опаковките на храните и съдовете, в които се приготвят. Това показва изследване на норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм.

Поне 79 от тези вещества са опасни за човешкия организъм. Има вариант те да не попадат в телата ни - повече контрол от властите и използване на стъклото като алтернатива на пластмасата.

Изследването на университета в Трондхайм показва, че голямо количество химикали попадат в чиниите ни невидимо и коварно. Освен външни замърсители, основните вещества са от групата на фталатите и бисфенолите. Открити са в кожата, кръвта, плазмата.

"Когато готвите, част от субстанциите попадат в храната. Не става дума за големи количества, но ако се използва често, реално си вкарваме перфлуороалкилни и полифлуороалкилни субстанции ежедневно", казва Матйо Бен Браам, химик.

Перфлуороалкил и полифлуороалкил се намират в почти всяка пластмасова опаковка или найлонов плик, в посудата за готвене. Норвежките учени са изброили 3601 вещества, като 79 от тях са особено опасни за човешкия организъм. Проучването е първото, което прави връзка между химикалите в опаковки и съдове и наличието им в човешкото тяло. Има ли решение проблемът?

"Властите ще трябва да проявят малко кураж и да приканят производителите за намалят количеството на молекулите на вредните вещества в опаковките си, които в крайна сметка се покадат в храната. Това ще ни позволи да ги контролираме по-лесно", обясни Камил Дориоз, активист от програмата "Контрол на храната".

По-строгите регулации частично биха повлияли, но полезните ходове за обикновения потребител не са много. Един от тях е използването на стъклен амбалаж. Което е и възможност за намаляване на генерирането на отпадъци.

Този магазин край френския град Тулуза предлага всичко в буркани. Равиоли, бадеми, дори многолистно тесто - всичко е в стъклена опаковка за многократна употреба.

"Амбицията ни е да покажем силата на потреблението без отпадъци. Да убедим хората, че то е не само възможно, е по-просто, по-достъпно и по-практично", споделя Саломе Жеро, съосновател на "стъкления" магазин.

В първия магазин, където твърдят, че не генерират отпадъци, предлагат отстъпка на всеки, който върне използваните стъклени буркани. Клиентите се насърчават и сами да носят стъклен амбалаж, в който да пазаруват.

"Фактът, че клиент купува бисквити в опаковки за многократна употреба, означава 75% по-малко ресурси. А това означава резултат и ефективност. И колкото повече се стремим всеки елемент от веригата да е без отпадъци, толкова по-голям е ефектът", посочи Пиер Жеро-Лириа, съосновател на "стъкления" магазин.

Силата е в малките стъпки, казват собствениците на "стъкления" магазин. Надеждата им е не само да се мисли за опазване на природата, а както стана ясно - по-малкото използване на пластмаса означава и по-здраво човечество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доган за Пеевски, без да го назовава: Застрашава демокрацията, срам ме е от действията му
Доган за Пеевски, без да го назовава: Застрашава демокрацията, срам ме е от действията му
Испанският колоездач Иван Ромео Абад стана световен шампион в бягането по часовник при мъжете до 23 години
Испанският колоездач Иван Ромео Абад стана световен шампион в бягането по часовник при мъжете до 23 години