НОВИНИ

МОСВ започва извънреден площен мониторинг в района на заседналия кораб

мосв започва извънреден площен мониторинг района заседналия кораб
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 04.10.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев от днес започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб "Вера Су", който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия.

Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология – БАН.

Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни.

Това ще позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото пробовземане днес е с кораб на "Гранична полиция". Ще се вземат регулярни водни проби в 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба.

Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани изследвания на крайбрежните морски води през целия месец. Ще се измерват показателите pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Паралелно с допълнителния площен мониторинг екоминистерството продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Дражев предлага увеличаване на отборите в елита
Ивайло Дражев предлага увеличаване на отборите в елита
БНТ кани партиите за подписване на предизборно споразумение
БНТ кани партиите за подписване на предизборно споразумение