НОВИНИ

МС: Готови са законопроектите по Плана за възстановяване (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 20.10.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебното правителство е изготвило целия пакет законопроекти по втория транш плащания за България по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви служебният премиер Гълъб Донев. Вторият транш е в размер на 724 млн. евро. Внасянето на законопроектите, обаче, в НС ще зависи от избора на председател на парламента, обясни Донев. Вратите за Шенген пред България са широко отворени, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев, след като завърши проверката на ЕК у нас.

Почти всички 22 законопроекта по второто плащане по Плана за възстановяване са готови, обяви служебният премиер.

"Внасянето в НС обаче на вече приетите законопроекти зависи от избора на председател на 48-ото НС", заяви Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Ако не бъдат приети законопроектите, рискуваме да не получим парите навреме, обясни и министърът на правосъдието Крум Зарков. Правителството е готово да изпрати и финансовия министър да обясни на депутатите различните сценарии за Бюджет 2023.

"Без съмнение навременното стартиране на бюджетната процедура и разумното отношение на народните представители към парите на държавата е от първостепенна важност", каза Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Донев определи кабинета си като "кабинет на действието", който за кратко време е успял да извади държавата от режима на пауза, без да си губи времето в политически игри.

"Пропиляното политическо време изяжда от времето ни като общество, хората искат да живеят в добре уредена държава, а не да бъдат зрители на политически спектакли", каза Гълъб Донев.

След като ЕК приключи проверката си у нас, се очаква България най-после да бъде приета в Шенген, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев, като само Нидерландия все още има известни резерви.

"Отзивите са, че сме се справили отлично, та при такава оценка в доклада, не мисля, че Нидерландия ще има сериозни аргументи против приемането на България. След повече от 2,5 месеца усилена работа с удовлетворение мога да кажа, че вратата към Шенген за България е широко отворена", каза Иван Демерджиев.

Служебният кабинет предлага на НС да гласува и решение за откриване на сметка във Федералната резервна банка в Ню Йорк, за да получаваме доходност по авансово изплатените 1,2 млрд. долара за първите 8 изтребителя Ф-16. Такива решения вече са предлагани през 2021 - 2020 г.

"За съжаление, поради прекратяване дейността на Народните събрания 46-о и 47-о, тези решения са останали без последствия, в резултат на което България е загубила над 10 млн. щатски долара", коментира Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

Правителството реши да открие специална набирателна сметка, където ще постъпват неизразходваните пари за отбрана за целите по закупуване на нови 8 Ф-16.

Осем изтребителя "Юрофайтър" ще бъдат дислоцирани от 1 ноември у нас, за да се включат по съвместна охрана на въздушното ни пространство заедно с българската авиация.

Това е поредната ротация на съюзни военновъздушни сили у нас от 2016 г. досега за съвместни мисии с българските си колеги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна на двудневен лагер преди дербито с Черно море
Спартак Варна на двудневен лагер преди дербито с Черно море
От Пирин разясниха за отменения празник по случай 100-годишнината на клуба
От Пирин разясниха за отменения празник по случай 100-годишнината на клуба