НОВИНИ

Президентът Радев за НС: Крайно време е да намерим изход от политическата криза

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:55, 20.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Президентът се надява парламентът все пак да започне да работи и затова очаква от депутатите разум. Той коментира парламентарната криза в Брюксел, където отиде да представлява страната ни на срещата на лидерите на Европейския съюз. При служебен кабинет именно държавният глава поема тази задача - да защитава позициите на България на съвета.

Съветът обсъжда днес и утре в Брюксел мерки за овладяване на енергийната криза. Дискутира се предложението на Европейската комисия за съвместно закупуване на газ и налагането на динамичен таван на цената на газа, когато това е необходимо.

"Крайно време е да намерим изход от тази политическа криза, в която се намираме в момента. Аз силно се надявам разумът да вземе връх, нашите народни представители най-сетне да конституират НС. Това означава да се обединят поне около председател на НС, за да може то да започне да функционира. Да се конституират съответно ПГ, да започнем консултации, защото в момента и това не можем да направим. И най-важното - това е механизмът на работа на НС. Но ние очакваме то да даде продукт. То в момента се занимава изцяло с вътрешни проблеми, вече втори ден. И учудващо е, че още в началото на НС, вместо да даде резултат при неговото свикване, то започва с конституционна криза. Така че важно е продукт и този продукт означава да бъде приет бюджет, да бъдат приети подготвените от служебното правителство проектозакони по ПВУ, за да можем оттук да можем съответно да дойдем да си искаме траншовете по този план. И най-важното - да проведем реформи, които липсват от години, съгласно тези проектозакони".

"Ще разгледаме възможностите да се разработят впоследствие нови мерки и механизми, които да обхващат намаляване цената на газа чрез нови инструменти за съвместна доставка на газ, нови инструменти за разработване на нов референтен индекс при ценообразуването на втечнен газ, въвеждане на динамичен таван на газа, гарантиране на сигурност на доставките и една мярка, в която България има принос - това е прозрачно и солидарно използване на газопреносната инфраструктура на всички страни членки. Знаете, че ние вече сме лидер в определени важни предложения и те ще бъдат подкрепени от ЕС", заяви президентът Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив отнесе глоба от 8000 лв. след мача с ЦСКА
Ботев Пловдив отнесе глоба от 8000 лв. след мача с ЦСКА
И "Възраждане" оттегля кандидатурата на Петър Петров за председател на НС
И "Възраждане" оттегля кандидатурата на Петър Петров за председател на НС