НОВИНИ

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс подаде оставка

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:36, 20.10.2022 (обновена)
6786
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Политическа криза и във Великобритания. Кралството остана без премиер след като Лиз Тръс днес подаде оставка. Тя управлява едва 45 дни и така тя стана най-кратко управлявалият премиер в историята на страната.

Приемничката на Борис Джонсън допусна редица грешни решения и доверието в нея се срина, а членовете на собствената и Консервативна партия настояха да се оттегли. Наблюдателите свързват ситуацията с кризата във Великобритания след напускането на Европейския съюз.

Само за пет седмици управлението на Лиз Тръс успя да задълбочи политическата и икономическа криза, в която изпадна Великобритания след Брекзит, коментира Би Би Си. Приемничката на Борис Джонсън загуби двама ключови министри, а също подкрепата на парламентарната фракция на своята партия и на електората. Рейтингът ѝ се срина до 15% - най-ниското ниво за премиер в съвременната британска история. Днешната развръзка беше логична.

"Заех поста в момент на голяма икономическа и международна нестабилност. Семейства и компании се тревожеха как ще плащат сметките си. Незаконната война в Украйна на Путин застраши сигурността на целия ни континент. Нашата страна твърде дълго страдаше от нисък икономически растеж. Аз бях избрана от Консервативната партия с мандат да променя това. Подкрепихме сметките за енергия като съкратихме националната застраховка. Изложихме визия за икономика с ниски данъци и висок растеж, за да се възползваме от свободата, донесена от Брекзит. Но признавам, че предвид ситуацията, не мога да изпълня целите, с които бях избрана от Консервативната партия. Ето защо говорих с негово Величество краля, за да го уведомя, че подавам оставка като лидер на Консервативната партия", заяви премиерът в оставка на Великобритания - Лиз Тръс.

Лиз Тръс залагаше на три приоритета - икономика, енергетика и здравеопазване. Тя обяви "план за растеж", заедно с финансовия министър Куази Куартенг - с намаляване на данъците за богатите и на регулациите, както и субсидиите за сметките за енергия на населението. Пазарите приеха зле радикалния план на стойност около четвърт трилиона паунда, които не изглеждаха осигурени. След като Тръс загуби доверието в собствената си партия, смяната на финансовия министър не спаси положението. Съюзници на Великобритания посрещнаха новината за оставката с уверения за подкрепа.

"Имах възможността няколко пъти да се срещна с Лиз Тръс, изграждахме работни отношения. Надявам се Великобритания по-скоро да намери пътя към стабилността и да продължи напред. Това е добре за нас и нашата Европа", каза президентът на Франция - Еманюел Макрон.

До една седмица консерваторите ще изберат нов лидер, който да поеме и премиерския пост. За момента обаче няма кандидати, а популярността на партията също е спаднала до исторически минимум. За измеренията на кризата говорят фактите, че за последните четири години във Великобритания се смениха четирима премиери, за последните четири месеца - четирима финансови министри. Днес опозицията призова за незабавно провеждане на избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И "Възраждане" оттегля кандидатурата на Петър Петров за председател на НС
И "Възраждане" оттегля кандидатурата на Петър Петров за председател на НС
Швейцарската прокуратура обжалва оправдателните присъди на Сеп Блатер и Мишел Платини
Швейцарската прокуратура обжалва оправдателните присъди на Сеп Блатер и Мишел Платини