Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МС предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори у нас

Александър Марков
от Александър Марков
13:25, 18.05.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
одобри законопроект изменения закона съдебната власт
Слушай новината

Министерският съвет одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на европейската прокуратура у нас. Със законопроекта се предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори у нас. Това каза на брифинг след редовното заседание на МС говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви, че с одобрения законопроект държавата изпълнява своя ангажимент по европейския регламент за Европейската прокуратура да осигури ресурс на обезпеченост за ефективно изпълнение на задълженията на европейските прокурори. Тази структура ще е със собствен бюджет, собствена администрация, ще има самостоятелно секретно деловодство, самостоятелна сграда.

Европейската прокуратура е приветствала законовите промени от гледна точка на факта, че има случаи, в които работата на европейските делегирани прокурори е била блокирана поради липса на ресурси, каза още Бориславова.

Другото важно решение, което МС взе е да подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление в Швейцария за съвети относно реформа в областта на борба с корупцията, укрепване капацитета на правоприлагащите органи и подбор на кадри. Базелският институт е независима експертна организация, която е посветена на работата по целия свят с публичните и частните структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаната с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи.

Бориславова заяви готовност членове на кабинета да се явят в Прокуратурата, за да сътрудничат по дела за разкриване на корупция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Журналист от Sky Sports: Алан Пардю остава в ЦСКА
Журналист от Sky Sports: Алан Пардю остава в ЦСКА
Над 280 таекуондисти на градското първенство за купа „София“
Над 280 таекуондисти на градското първенство за купа „София“