НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: Мисля, че ДПС ще бъде част от мнозинството в 49-ия парламент

bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 03.02.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Отиваме на едни ненужни предсрочни парламентарни избори и нямаме нова цел дотолкова, доколкото партиите по дефиниция са онези обществени организации, които със своите програми и идеология застават през своите избиратели, за да получат подкрепа. Това коментира в "Панорама" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС ще се яви на изборите самостоятелно и тръгва с подхода, който е имало за 48-ото НС - отговорност и призиви за диалог след изборите, заяви той.

"Нещо повече - кондицията на нашите партийни структури и начинът, по който аз ги видях, мисля, че ДПС след изборите за 49-о НС ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи следващия редовен кабинет. Политическата криза в България трябва да бъде преодоляна, за да преодолеем и другите кризи".

По думите му не разделителните линии спрямо ДПС са причината за неуспеха на парламента.

"Ние в България трябва да се научим на коалиционна култура, която предпоставя диалог между политическите партии и от тази гледна точка може би последните години на еднопартийно правителство и управление създадоха усещане на самодостатъчност у партиите", коментира Карадайъ.

Понякога заради партийния егоизъм не може да се отстъпи за по-висша цел в името на държавата, каза още той и подчерта, че ДПС критикуват политиките на другите партии, но не им лепят етикети"добри" и "лоши". Предизборната кампания трябва да зададе такива условия, че след изборите да има диалог за преодоляване на политическата криза, заяви Мустафа Карадайъ.

Попитан за санкциите по "Магнитски", лидерът на ДПС заяви, че не от партията не ги оспорват,

"Те имат своето действие на територията на САЩ. Доколкото знам, г-н Пеевски ги е обжалвал в съда там. От друга страна обаче, имаше едни решения и на Министерството на финансите, и на други органи, които съдът ги обяви за противозаконни в България. От тази гледна точка ние от ДПС, специално за колегата Пеевски, направихме абсолютно всичко, за да се разследват онези публични теми, които са в самата санкция и те бяха направени в България. Говорим охотно по всяка една тема, включително и по "Магнитски", каза той.

Карадайъ заяви, че ако Делян Пеевски получи достатъчно номинации, ще получи място в листите за вота, а вероятно и в следващия парламент.

Случаят с Nexo е различен от "Магнитски", смята лидерът на ДПС:

"Тук имаме разследване на американската прокуратура, признаване на вина, плащане на десетки милиони санкции. От една страна има доказана вина, а от друга има административна санкция, която е обжалвана по административния ред в съда".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Тодоров бе избран за най-добър съдия в българския футбол за 2022 година
Станислав Тодоров бе избран за най-добър съдия в българския футбол за 2022 година
Кристиано Роналдо вкара първия си гол за Ал-Насър
Кристиано Роналдо вкара първия си гол за Ал-Насър