НОВИНИ

Строги мерки за сигурност в Скопие за утрешното честване на Гоце Делчев

Александър Марков
от Александър Марков
20:21, 03.02.2023
Чете се за: 05:47 мин.
Балкани
Слушай новината

Строги мерки за сигурност вече са в сила в Скопие за утрешното честване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Заради очакваните групи от България и заканите за блокади по пътищата, властите в Република Северна Македония затвориха за движение подстъпите към църквата "Свети Спас", където са положени костите на революционера. Опозицията и организиращи се в социалните медии граждани готвят различни прояви около църквата.

Напълно затворен за движение е районът около крепостта в Скопие. На метри от нея е църквата, където лежат тленните останки на Гоце Делчев, пренесени тук от българските комунисти през 1946 година.

Полицаи от специалните сили охраняват района, а достъпът до храма днес беше забранен. Утре цвете и венец пред саркофага ще могат да сложат само делегации и хора, които предварително са записани в МВР, тоест не всички граждани. Това се прави за първи път тази година.

Иначе утре, за да почетат паметта на революционера по традиция венци и цветя ще сложат президента на страната Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски и министри. От българска страна ще присъстват вицепремиерът Иван Демерджиев, посланикът на България Ангел Ангелов и други.

На фона на побоя над Християн Пендиков в Охрид и напрежението, което се трупа между двете страни през последните няколко месеца, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира обяви, че ще организира "геройска стража" около църквата, че всеки, който иска да почете паметта на Делчев, може да дойде, но без да има обидни квалификации към страната и народа.

Група от над 100 българи ще дойде от България, като, според медии, те ще бъдат ескортирани от границата до тук. Вътрешният министър Оливер Спасовски, който преди дни се срещна с Иван Демерджиев и шефа на ДАНС тук, в Скопие, за да бъдат обсъдени мерки за гарантиране мирното протичане на мероприятието, заяви, че делегациите ще поднасят венци по строг план.

В Скопие се намира и един паметник на Гоце Делчев, който има уникална история, свързваща я с България.

С тази история ни запозна Аргир Стумбов - един от хората с българско самосъзнание тук.

Вижте историята на паметника на Гоце Делчев в Скопие, дело на българския скулптор Любомир Далчев

Аргир Стумбов е потомък на македонски българи от Егейска Македония.

"Нашето село се казваше Българско платце. Това е нещо важно за нашата история, за нашето битие", казва той.

След Първата световна война семейството му отива в Цариград. В Истанбул е роден и самият Аргир. Сега живее в Скопие.

"Вече съм свикнал с всичко това, знам какво става и се опитваме хладнокръвно да срещнем всичко това, което става в тази страна", казва Аргир.

Показва ни паметника на Гоце Делчев в градския парк на Скопие: "Той е създаден в 1966-а от Любомир Далчев. Подарен на тогавашната Народна република Македония, но за съжаление в последните години не се поддържаше, така както заслужава".

Архитект Любомир Далчев - брат на поета Атанас Далчев, проектира и отлива този паметник в чест на Гоце Делчев - приятел на бащата на двамата велики българи.

"Замислете се да беше живи все още покойния Любомир Далчев, и днес да идваше тук за посещение, да докосва своя паметник и някои хора да не му позволят да докосне паметника, който сам е създал. Това е много парадоксално", казва Аргир Стумбов.

Далчев подарява паметника на Скопие и присъства лично на издигането му. Отзад - врязан в постамента - се чете надписът: "Леярна Ал. Котев. София". От дни общината боядисва пейките и осветлението около паметника за утрешното честване, за което журналисти и интелектуалци и от двете страни на границата призовават да бъде мирно и цивилизовано.

За да има мир утре по улиците около църквата "Свети Спас", където са тленните останки на революционера, има изграден специален пропускателен режим и специални полицейски сили. Властите призоваха обществата и от двете страни на границата да не се поддават на националистическа риторика чрез говор на омраза.

Дали българи ще бъдат спирани на границата, ще се решава на момента, обясни Спасовски, който посочи, че вътрешните министерства на двете страни са в постоянен контакт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова спечели бронзов медал на турнира по борба в Загреб, Тайбе Юсеин остана пета
Биляна Дудова спечели бронзов медал на турнира по борба в Загреб, Тайбе Юсеин остана пета
Пресата в Турция: Месут Йозил прекрати футболната си кариера
Пресата в Турция: Месут Йозил прекрати футболната си кариера