НОВИНИ

Ще се отрази ли на районите преразпределението на мандатите в НС?

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:46, 03.02.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Политика
Слушай новината

След като вчера ЦИК преразпредели мандатите шест района в страната ще имат по-малко депутати за сметка на други 4, в които народното представителство ще е по-голямо.

ЦИК промени броя на мандатите в някои райони за предстоящия вот

Обезлюдяването на едни за сметка на други региони наложи да се преизчисли разпределението на депутати. Така 6 района- Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе губят по един народен представител. Край Дунава вече коментират.

"Обезпокоително е, че с един по-малко ще бъдат. Това за мен не е добър знак. С един по-малко означава, че на останалите седем ще им се отваря повече работа най-малкото", смята Моника Янева.

"Един човек, може би, няма такова влияние за града. Достатъчно е другите да направят нещо повечко и по-сериозно за града", каза Христо Тодоров.

ЦИК определи сроковете до деня на изборите

Иван Марчев и приятелите му всеки ден пият сутрешното си кафе в центъра на Русе. Политиката е основната им тема на разговор, но не мислят , че след като област Русе изпрати депутат по-малко в следващия парламент, това ще се отрази на живота им или на развитието на града.

"Отиват на гурбет, според мен. Нищо не могат да направят оттук нататък. Аз съм на 80 години и нищо не очаквам", коментира Марчев.

Пловдив-град и Варна ще имат по още едно депутатско място. В 23-и и 24-и МИР софиянци ще имат четирима представители повече. Доволни са, но имат още очаквания.

"Трябва да се направи първо: цялостно административно ново деление на страната, отговарящо включително на европейски стандарти. Второ: на база реална демография в страната и чужбина да се направят нови избирателни райони и най-вече - народното представителство трябва да се съкрати минимум два пъти", заяви Симеон Симеонов.

Хората имат и конкретни искания към своите избраници.

"Трябва да намерят компромис в името на държавността и това страната да просперира, а не да просперира определена политическа партия. Все пак аз давам своя глас за някого и очаквам той да направи така, че аз да съм добре", посочи Трифон Илиев.

"Да се оправят заплатите, да се премине към еврозоната и основно - грижа за гражданите", добави Биляна Митова.

Ощетени няма да има нито от районите, нито от партиите, казват от ЦИК.

"Тези 240 мандата за влизане в НС се разпределят на базата на последното преброяване. По-малко от четири мандата не може да има в съответен изборен район. Всяка партия, в зависимост от резултата, който постигне на изборите, ще получи толкова мандати, колкото ѝ се полагат, отново въз основа на методика, част от Изборния кодекс", разясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

До 2 април тези 240 места остават вакантни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашфорд и Артета обраха призовете за Футболист и Треньор №1 на Висшата лига за януари
Рашфорд и Артета обраха призовете за Футболист и Треньор №1 на Висшата лига за януари
Черно море представя в събота срещу Добруджа отбора си за пролетния дял на шампионата
Черно море представя в събота срещу Добруджа отбора си за пролетния дял на шампионата