НОВИНИ

Кабинетът "Донев 2" официално встъпи в длъжност (обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:05, 03.02.2023
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

Новото служебно правителство на Гълъб Донев официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев ги призова да се борят с обедняването, да ограничат монополите и спекулата и да подобрят условията за икономическо развитие.

Гълъб Донев увери, че са готови за втория сезон на политическия сървайвър.

Какви са промените в служебния кабинет "Донев 2"

Вторият служебен кабинет, начело с Гълъб Донев и пети на президента Румен Радев встъпи в длъжност с тържествена церемония в Гербовата зала. Държавният глава ги поздрави за свършеното досега. Призова ги в решенията си да се ръководят изцяло от интересите на хората. Гълъб Донев заяви, че тяхна приоритетна задача ще бъде провеждането на честни и демократични избори.

Президентът обясни защо отново е избрал този кабинет.

"Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт, без парламентарна подкрепа вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате насадените кризи, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за възходящо развитие на страната. Достатъчно е да дам пример в един от най-критичните сектори - енергетиката, където само за няколко месеца бе извършен истински скок", каза Радев.

Въпреки постигнатите резултати, цените на стоките от първа необходимост продължават да растат, а българите обедняват, отбеляза Румен Радев.

"Затова и основните приоритети във вашата по-нататъшна дейност трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане и то по-агресивно на чуждестранни инвестиции", каза президентът.

Румен Радев към служебните министри: Този втори мандат ще бъде още по-труден, проблемите са много, а очакванията - големи

Държавният глава смята, че промените в Избирателния кодекс ще усложнят гласуването, но вярва, че правителството ще направи необходимото вотът да не бъде изкривен, а честен.

"Очаквам и да продължите усилията си за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, въпреки абдикацията на парламента по тези теми и невъзможността или нежеланието да вземе необходимите решения внесени от вас", каза Радев.

Подчерта, че България получи пълна подкрепа на европейските институции и дата за присъединяване към Шенгенското пространство и очаква служебното правителство да развивате постигнатите успехи в европейската ни интеграция.

"Очаквам да укрепите и лидерската роля, която България си извоюва в региона чрез иновативни идеи и проекти, водещи до укрепване на сигурността, повишена свързаност, икономически обмен и взаимно доверие. Ето това е наистина ролята и мястото на България, което ни се полага", каза президентът.

Президентът очаква изключително оспорвана предизборна кампания. Смята, че партиите не са намерили смелост, да поемат отговорност за управлението на страната в трудните времена.

"Най-вероятно част от участниците в тази кампания ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас собствените си провали, да си приписват вашите успехи. Искам най-отговорно да ви призова да пазите самообладание, да не с намесвате в кампанията, да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство, интересите на ведомството, което представяте и най-вече на българските граждани. Този втори мандат, ще бъде още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията са големи. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът на вашия успех. На добър час", каза Радев.

Гълъб Донев увери, че са готови за предстоящите предизвикателства.

"Да си министър втори мандат има едно сериозно предимство - вече знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на политическия сървайвър. Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече, че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-ото НС", каза Гълъб Донев.

Гълъб Донев: Да си министър втори мандат има едно сериозно предимство

Донев очаква да бъдат обвинявани за несбъднати реформи и решения, за които правомощия има само НС.

"Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени от президента на Република България. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите два месеца ще бъде организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори", каза той.

Увери, че по никакъв начин няма да участват в предизборната кампания.

"Това не е нашата сцена. Ще подминаваме дребните политически провокации, но ще бъдем безкомпромисни с лъжите. Няма да участваме в издълбаването на нови разделителни линии. Ще продължим усилията си за възстановяване доверието на българските граждани в държавата", каза той.

Президентът представи новия служебен министър на културата Найден Тодоров като човек добре известен със своя професионализъм, талант и отдаденост на българската култура.

Снимки: Десислава Кулелиева

Благодари на Велислав Минеков за работата му в решаването на проблемите в областта на културата. Новият служебен кабинет положи клетва и се отправи към Министерския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нагелсман не вярва, че Мбапе няма да играе срещу Байерн в Шампионската лига
Нагелсман не вярва, че Мбапе няма да играе срещу Байерн в Шампионската лига
Илхан Кючюк: ДПС влиза в предизборната кампания уверено
Илхан Кючюк: ДПС влиза в предизборната кампания уверено