НОВИНИ

Откриха паметна плоча на актрисата Славка Славова

Айше Сали
от Айше Сали
20:42, 03.02.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Култура
Слушай новината

Днес си спомняме за една от най-обичаните актриси в историята на Народния театър - Славка Славова. Пред нейния дом на бул. "Цариградско шосе" беше открита паметна плоча. На символичната церемония, която събра най-близките на Славка Славова, прозвуча златният ѝ глас.

Славка Славова е от онези актриси, за които казваме, че притежават таланта да изиграят всичко - герои на Шекспир, Яворов, Ибсен и Чехов. В записите с обаятелния ѝ глас думите звучат с нова сила, а в живота ги използва, така както подобава на немски възпитаник.

"Майка ми трябва да бъде запомнена заради това, че беше от малкото артисти с позиция в този живот - политическа и всякаква друга позиция и умееше да я отстоява с всичките последствия", каза Ивайло Караньотов.

"Научи ме на това да бъда точен човек, да не закъснявам, да държа на принципите си, да спазвам обещанията си. Научи ме как да уча наизуст, което предадох на моя син. Така в училище винаги знаех стихотворенията. Печелила съм и роли благодарение на това", каза Карина Караньотова.

Вече ще си спомняме за Славка Славова и минавайки край нейния дом. Днес 8-годишният ѝ правнук Иво тържествено откри плочата в нейна памет.

"Тази плоча ще ни напомня за една чудесна и велика актриса. Освен това е била много обичана и в театъра от своите колеги", каза зам.-кметът на София Мирослав Боршош.

На 22 февруари ще бъде излъчен документален филм за Славка Славова, част от поредицата "БНТ представя".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин спечели кратката програма при жените в осмото издание на "София Трофи"
Александра Фейгин спечели кратката програма при жените в осмото издание на "София Трофи"
Биляна Дудова спечели бронзов медал на турнира по борба в Загреб, Тайбе Юсеин остана пета
Биляна Дудова спечели бронзов медал на турнира по борба в Загреб, Тайбе Юсеин остана пета