НОВИНИ

Музей на восъчните фигури разказва българската история

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 13.07.2021
Чете се за: 06:15 мин.
Любопитно
Слушай новината

Единственият по рода си у нас мултимедиен посетителски център, в който българската история буквално оживява, се намира близо до хълма Царевец. В него, под формата на скулптури и стенописи, са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. В последните години това е и едно от най-посещаваните места от туристите.

Велико Търново - градът, пълен с история, винаги е бил любимо място на всеки, които иска да усети духа на славното българско минало, архитектура и култура. Така преди повече от десет години се зародила идеята за създаването на място, на което историята буквално да оживее.

"За съжаление такава ни е историческата съдба, руините, които посетителите виждат на Царевец, на Трапезица, някак си за хората, които не са вътре в бранша, не се занимават с архитектура, археология, остават непонятни. Те виждат едни зидове, които почти нищо не им говорят. Колко атрактивно би било, ако се направи една такава експозиция, където този, който посети Царевец, като я посети и нея, и руините един вид ще оживеят, ще се изпълнят със съдържание, с обем, ще станат триизмерни", казва Иван Църов, директор РИМ-Велико Търново.

Така с европейски средства по Оперативна програма "Регионално развитие" за над 6 милиона лева през 2013 г. във Велико Търново е създаден Мултимедийният посетителски център "Царевград Търнов", в който са пресъздадени сцени от Средновековието и близо 30 фигури в реален размер на царе, духовници и занаятчии.

"Аз бих казал, че такова нещо беше необходимо. Самия факт, че след като се случи през 2013 година, започнаха на много места да се появяват подобни инсталации ще го нарека. Явно това нещо, този начин на представяне на българската история има своето място. Навремето това бяха едни неугледни помещения, които имаха съвсем различно предназначение. По един проект за усъвършенстване на туристическата инфраструктура във Велико Търново, като част от този проект беше и реализацията на тази експозиция. От 2011 г. започнаха ремонтните дейности и всичко приключи някъде в началото на 2013 г.", допълва Църов.

"Тук по един по-интересен начин, по-атрактивен, е представен животът на тогавашните хора. Това е периодът от 12-и до 14-и век, така нареченото Българско Средновековие, когато Търновград е бил столица на България, до падането му под османско владичество през лятото на 1393 г. В началото на първия етаж се започва с представяне на обикновеното жилище на хората. Те са били най-бедните, най-скромните и, въпреки че са касае за жилище, което е в рамките на цитаделата на крепостта, много скромно е било обзавеждането тогава. Определя се и важна роля на църквата в живота на хората, били са действащи 50 църкви и манастири. Имаме представени и двама от царете. На първия етаж е Цар Иван Асен II, а тук, където сме в момента, Цар Калоян", обяснява Светла Йорданова, екскурзовод в РИМ-Велико Търново.

Пресъздадени са и две от събитията, белязали управлението на Цар Калоян.

"Много важно събитие се случва по време на неговото 10-годишно управление. Той започва една кореспонденция, не с кой да е, папа Инокентий III. В резултат на тази дългогодишна кореспонденция се стига и до сключването на уния през 1204 г. или това е един съюз между нашата църква и тази във Ватикана. Като замяна папа Инокентий изпраща в Търново своя пратеник Кардинал Лъв, който донася корона и скиптър на царя. Друго важно събитие е битката при Адреанопол, когато разгромява рицарите кръстоносци от IV кръстоносен поход и пленява техния император Балдуин Фландърски", допълва Йорданова.

Заради огромния интерес към мултимедийния център съвсем скоро предстои той да бъде обогатен с още исторически картини и фигури на знаменити личности.

"Българската история не може да бъде показана само с няколко сцени и с 30 фигури, но така или иначе по новия проект, който предстои в най-скоро време да бъде реализиран, горните два етажа, които сега са административни помещения, също ще бъдат включени като част от тази експозиция. Хронологически тя ще стига до обявяването на Независимостта в Търново през 1908 г. Надявам се, че това ще доведе още посетители и дори тези, които вече един път са минавали със сигурност ще минат и още веднъж", казва Йорданова.

Мултимедийният посетителски център "Царевград Търнов" е устроен така, че достъп до него да имат всички. Изградени са рампи и асансьор за трудноподвижните хора, специални табла киоски за хората с увреден слух и специални екскурзоводски беседи за хората с увредено зрение.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама родни национали в челата на класациите на Евроволей до 17 г.
Двама родни национали в челата на класациите на Евроволей до 17 г.
Христо Иванов пред БНТ за проектокабинета на ИТН: Става дума или за грешка, или за провокация
Христо Иванов пред БНТ за проектокабинета на ИТН: Става дума или за грешка, или за провокация