НОВИНИ

МВР и други институции с акция срещу изборната търговия в София (обобщение)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:42, 19.09.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В столицата се проведе полицейска акция срещу изборната търговия. Обект на проверки бяха заложни къщи, офиси за бързи кредити, застрахователни бюра и хранителни магазини. В проверките се включиха и екипи на НАП, Агенцията по безопасност на храните и държавните горски стопанства, които също търсиха нарушители. Установен е мъж, обявен за издирване, образувани са и две досъдебни производства.

В районите, определени от проверяващите като уязвими, влязоха общо 10 екипа със служители на криминална, икономическа и пътна полиция, както и на жандармерията.

"Проверяват се нарушения, съгласно компетенцията на всички контролни органи, както и евентуални данни за нарушаване изборните права на гражданите. Установени са някои нарушения, които не бих могъл на този етап да ги коментирам", заяви Йордан Пешев от "Икономическа полиция" - СДВР.

Част от проверените обекти са в квартал "Христо Ботев". В една от заложните къщи, където влязоха полицаите, работи Венцислав Алексиев. Споделя, че проверки има преди всеки вот.

"Нормално е, в рисков квартал сме. Редовно има, даже преди 20-ина дена имаше пак същата проверка. Просто нормалните неща - касов апарат, касова наличност", каза Венцислав Алексиев - служител в заложна къща.

Снимки: БГНЕС

За разлика от Венцислав, изненадани от полицейското присъствие са хората в квартала:

"Просто сме учудени от тази проверка. Ние не знаем за какво става въпрос. Това са много добри хора и съвестни хора тука".

Акция срещу купуването на гласове се проведе миналата седмица и в Дупница. Тогава двама души бяха задържани.

Двама арестувани при акция срещу купуването на гласове в Дупница

Освен в "Христо Ботев", проверки са извършени още в кварталите "Филиповци", "Факултета", "Малашевци", "Орландовци", "Модерно предградие" и "Ботунец". Проверени са над 150 души, повече от 100 автомобила, както и близо 25 търговски обекта. В рамките на акцията са проверени и автоморги, пунктове за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, складове за дървен материал, научи още "По света и у нас".

Според наши източници е установен мъж, обявен за издирване и още над 20 души, представляващи интерес за полицията. Образувани са две досъдебни производства - едното е за депо за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, работещо без лиценз, а второто за търговски обект, който държал на склад алкохол, без да има разрешително за разпространение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Чой с престижно класиране на Световния шампионат по мотоциклетизъм
Мартин Чой с престижно класиране на Световния шампионат по мотоциклетизъм
Хората в Богдан: Коритото на реката се вдигна, което създава опасност от ново наводнение
Хората в Богдан: Коритото на реката се вдигна, което създава опасност от ново наводнение