НОВИНИ

В родопския град Костандово се изработват килимите за английското кралско семейство

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 19.09.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

В родопския град Костандово се намира едно от малкото запазени в света ръчни производства на килими. От години там се изработват килими и за английското кралско семейство. Но освен това те изпълняват много проекти за обществени институции на Острова, за които създават реплики на стари килими.

Собственикът на фабриката обаче с тъга споделя, че в България няма подобна политика за запазване на старите килими, които имат историческа стойност и заместването им с пълно тяхно копие.

Години наред българската фабрика произвежда килими за кралското семейство във Великобритания. Изпълняват поръчки и за обществени институции, които идват от благотворителната организация "Нешънъл тръст", чийто почетен президент е крал Чарлз Трети.

"Под негова егида 25 години работим, когато се събира комисия и решава, че на това историческо място килимът е над 300 години, има нужда от реставрация и когато вземат това решение моят съдружник има
обучена група, която прави тази дейност - реставрациите", заяви Нино Парпулов, собственик на фабрика за килими.

Този процес на реставрация обаче продължава години и струва много пари.

"Това вече задължава организацията да не може да си позволи да го постеле наново, просто го съхранява за поколения, в идеална, перфектна форма, реставриран. А на негово място постилат нашия килим, който го правим в рамките на 3 до 6 месеца. Точно копие на същия килим античен", допълни Нино Парпулов, собственик на фабрика за килими.

Предварителната подготовка е от изключително значение, споделя Нино Парпулов.

"Начинът на работа с "Нешънъл тръст" беше - получаваме поръчката, взимаме дизайна. От там ни изпращат извадка от 10 - 15 възела от всеки цвят, който е в килима и казват това са цветовете, това трябва да направиш - абсолютно същите цветове трябва да повторя и да изтъчем една мостра, която мостра я изпращам в Англия. Комисията се събира, обсъждат я и казват да - това искаме", коментира Нино Парпулов.

Удовлетворението от работата за институциите на Острова носи обаче тъга за Нино и неговите колеги, защото подобни поръчки за възстановяване и възпроизвеждане на стари килими у нас от български културни институции няма.

"Няма никакъв интерес - нито от управляващи, нито от никой и единственото място, където остана наш килим е в Рилския манастир. Владиката гледал предаване по телевизията, свърза се с мен и решават да възстановят стаята на Борис Трети, който е почивал там в Рилския манастир. Извикаха ме там на място и решихме какъв да бъде дизайнът, направихме го, постлахме го, сега в момента стаята се използва от патриарха", добавя Нино Парпулов.

Фабриката в родопския град е сред много малкото останали в света, в които килимите се изработват изцяло ръчно. Това се оценява високо от кралското семейство, а Нино Парпулов е сред малцината българи, които са се срещали лично с тогавашния принц, днес крал Чарлз Трети.

"Чарлз и Камила са много земни хора, държаха се много естествено. Изобщо уникални и по нищо не показаха, че има някакво превъзходство от тяхна страна. Държаха се почти равностойни с нас", каза още Нино Парпулов.

Нино е убеден, че сътрудничеството с Великобритания ще продължи и от сръчните ръце на тъкачките ще продължават да излизат красиви килими.

Автор: Величка Ачева

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората в Богдан: Коритото на реката се вдигна, което създава опасност от ново наводнение
Хората в Богдан: Коритото на реката се вдигна, което създава опасност от ново наводнение
Лоренцо Мичели определи състава на България за Световното по волейбол за жени
Лоренцо Мичели определи състава на България за Световното по волейбол за жени